Avto
3910 ogledov

Velika novost na slovenskih cestah

3D prehod za pešce Epa
V več slovenskih mestih bodo kmalu postavljeni inovativno oblikovani prehodi za pešce.

Novi prehodi za pešce ustvarjajo iluzijo tridimenzionalnosti in so v očeh voznikov videti kot fizične ovire, zato pred njimi samodejno zavirajo.

prehod ceste Tupalice Smrtna nesreča Avto Ni prehoda za pešce. Kako čez cesto?

Prva dva tovrstna "lebdeča" prehoda za pešce, lahko jim rečemo tudi "3D zebre", bo dobilo Velenje, in sicer med Rudarsko in Prešernovo cesto pri Upravni enoti Velenje ter v neposredni bližini velenjskega izobraževalnega centra, kjer se nahajajo Osnovna šola (OŠ) Gustava Šiliha, Glasbena šola Fran Korun Koželjski, Šolski center Velenje, Visoka strokovna šola za varstvo okolja in Fakulteta za energetiko.

Že teden kasneje pa jih bodo postavili tudi na Ptuju, v tednu mobilnosti, med 16. in 22. septembra, pa bodo prvi 3D prehodi za pešce zaživeli tudi v Ljubljani.

Prehod za pešce Klavrno Avto Ta barva na naših cestah se ne obnese

"Ponosni smo, da smo prva občina, ki je sprejela to rešitev in prepričani smo, da bodo otroci zaradi takšnih prehodov za pešce varnejši," pravi župan Velenja Peter Dermol.

Različne izkušnje s 3D prehodi za pešce

Pobudo za uvedbo tovrstnih prehodov je v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in združenji za varnost v prometu sprožila zavarovalnica Generali, ki v projektu sodeluje z občinami in Zavodom Varna pot.

Prehod za pešce TEST Avto Ko gre avtomatsko preprečevanje trkov s pešci po zlu

V Sloveniji smo namreč še vedno priča mnogim prometnim nesrečam, v katerih so udeleženi najbolj ranljivi udeleženci v prometu, kot so otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih.

"Prav ta skupina predstavlja skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. V letu 2020 je umrlo skupno 39 ranljivih udeležencev cestnega prometa, kar predstavlja 49 odstotkov vseh umrlih, vsak od njih ima svoje ime, priimek in svoje najdražje. Dovolj velik razlog za naš skupen prispevek," je za STA izpostavil Robert Štaba iz Zavoda Varna pot.

Sveča Ranljivi Avto 99 odstotkov teh udeležencev v prometu umre v istih okoliščinah

Ideja o tridimenzionalnih prehodih za pešce v Evropi je nastala na Islandiji, kjer so se prvi tovrstni prehodi za pešce pojavili leta 2017. V več nemških mestih so takšno rešitev zavrnili, ker ni bila v skladu s cestnoprometnimi predpisi.

V Sarajevu je bilo pred dvema letoma postavljenih več "plavajočih zeber", a so jih mestne oblasti kmalu opustile in se vrnile h klasični rešitvi prehoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.