Avto
114 ogledov

Velikan proizvodnjo seli v Koper

slovenija 14.11.13. gokardi, karti, foto: arhiv press CRG arhiv press CRG
Posel. Italijanski CRG, eden od največjih proizvajalcev gokartov na svetu, seli del proizvodnje k nam; tudi štipendiral bo.

Naložba. "Prepričan sem, da poslovno okolje v Sloveniji sploh ni tako zelo slabo, kot ga prikazujete mediji, konec koncev to dokazuje dejstvo, da bo del svoje proizvodnje k nam v Koper prenesel eden od največjih proizvajalcev gokardov na svetu, italijanski CRG. Njegov prvi mož Giancarlo Tinini se je odločil da bo pri nas poskusil najprej proizvodnjo določenih komponent, nato pa se bo odločil, kako naprej," razkrivajo v koprskem podjetju Ensol 360, ki se ukvarja s projektiranjem in izdelovanjem stez za karting ter poslovno sodeluje tudi z italijanskim CRG.

Prišli do Afrike

Koprsko podjetje je poleti prodrlo tudi na afriški trg – v Maroku v bližini Casablance so v luksuznem hotelskem naselju Mazagan postavili nekaj več kot deset tisoč kvadratnih metrov veliko stezo, zdaj se ukvarjajo še z dvema novima projektoma za afriški trg, dva pa so nedavno pridobili v Italiji. "Ponosni smo, da je 80 odstotkov komponent, ki jih uporabljamo v naših projektih, slovenskih proizvajalcev, še bolj pa nas veseli, da delamo z lastnimi sredstvi in brez bančnih posojil ter da so naši dobavitelji plačani," poudarja tehnični direktor Ensola Danijel Krizmanič.

Italijan bo tudi štipendiral

Tinini se je na Obali mudil pred dnevi v družbi Giancarla Fisichelle, nekdanjega voznika formule 1, ki je podobno kot večina aktualnih voznikov začel svojo kariero dirkača v kartingu v moštvu CRG; prav tako Michael Schumacher, Lewis Hamilton ali Kimi Räikkönen. Nekdanji dirkač je med drugim izjavil, da bi si želel na Primorskem voditi šolo dirkanja, a za to bo treba urediti tudi primerno stezo, ki je zdaj še ni.

Kader na obali je odličen

"Eden od pomembnih dejavnikov za to, da se je naš italijanski partner odločil za selitev manjšega dela proizvodnje k nam, je tudi dejstvo, da imamo na Obali ogromno izjemnega znanja s področja tehničnih poklicev, kot sta varilec ali strugar; to izvira še iz časov nekdanje Ladjedelnice Izola, Tomosa in Mehana. Tinini je bil presenečen nad kakovostjo in izkušenostjo delovne sile, ki jo je našel v našem okolju," dodajajo v Ensolu. Italijan bo iz lastnih sredstev sicer štipendiral šest dijakov koprske srednje tehniške šole in jih dodatno izobraževal v svojem centru v Italiji.

Na svetu deluje skoraj tri tisoč kartodromov; samo v Evropi opravijo od tri do deset milijonov voženj z gokarti na teden, odvisno od vremenskih razmer in letne sezone.

Komentarjev 4
  • Merkava4 21:15 16.november 2013.

    A ni sredi Kopra kart steza, ki je že kakšne tri leta zgrajena in zaprta?? Popo, ti je kaj znanega o tem???

  • rompi 13:35 16.november 2013.

    res, pozitivne novice potrebujemo v teh časih...

  • mph 10:45 16.november 2013.

    Upajmo na čimveč podobnih novic povsod po Sloveniji.