Avto
8810 ogledov

V Veliki Britaniji prepovedali oglas, ki je bil posnet v Sloveniji

Toyota oglas Toyota
Oglas prikazuje skupino Toyotinih terencev med vožnjo po različnih okoljih. A naj bi bil preveč nasilen do narave ...

V Združenem kraljestvu so se odločili prepovedati oglaševalsko akcijo za novi toyota hilux, ki je bil posnet tudi na prizoriščih v Sloveniji. 

Britanska pristojna institucija za nadzor nad oglaševanjem ASA je na podlagi pritožb presodila, da oglas "Born to Roam" (Rojen za potepanje) krši oglaševalske standarde, ki veljajo na Otoku. Oglas naj bi namreč spodbujal k off-road vožnji izven označenih poti, ne glede na posledice, ki ga ima takšna vožnja lahko za okolje. 

V pol minute dolgem oglasu je prikazana skupina okoli 50 toyot hiluxov, ki kot v tropu peljejo preko različnih naravnih okolij. Eno takšnih, na katerih kamera daje še poseben poudarek, je vožnja prek struge reke. Ozadje se večkrat spremeni, avti že naslednji hip vozijo po skalnati savanski pokrajini. Zaključi se z "vrnitvijo" v civilizacijo in na običajne ceste, mesto ter pred domača bivališča.  

Na oglas se je pritožila britanska okoljevarstvena skupina Adfree Cities, saj da je po njenem oglas neodgovoren zaradi spodbujanja tveganega obnašanja in škodovanju naravi. 

Fantastičen ali ne, ne smejo ga več kazati

Pri ASA so pritožbi ugodili. Kot ugotavljajo, so vozila v oglasu posneta v realističnih okoliščinah, ko pri veliki hitrosti vozijo po naravnem okolju izven označenih poti, tudi prek reke. Po mnenju ASA oglas napeljuje potrošnike k vožnji na načine, za katere vozila niso narejena in ki ne upošteva vpliva na naravo in okolje. Zato oglasi ni bil narejen v skladu s smislom družbene odgovornosti. Toyoti so prepovedali, da bi oglas ponovili. 

Pri Toyoti se branijo in menijo, da z oglasom niso naredili ničesar narobe, piše Independant. Kot so zapisali v odgovor, je bil film posnet v Sloveniji na zasebnem zemljišču in z vsemi dovoljenji. Toyota opozarja, da je oglas glede na scenarij vožnje tako velikega števila v tropu "jasno fantastičen" in ga potrošniki ne bi mogli ponoviti. Po mnenju Toyote noben "razumen gledalec" oglasa ne bi videl kot spodbudo za britanske potrošnike, naj neodgovorno vozijo po tamkajšnjem podeželju in povzročajo škodo naravi. Glede plakata, ki so ga tudi uporabili v kampanji in prikazuje hiluxa med vzpenjanjem po brezpotju, pa zagotavljajo, da je v celoti narejen  z računalniško tehniko. 

Pri okoljevarstveni skupini Adfree Cities so nad odločitvijo zadovoljni. Ob tem poudarjajo, da velika večina kupcev suvov v Združenem kraljestvu te uporablja samo v urbanem okolju.

Orodje za delo in preživetje 

Toyota hilux že skoraj 60 let velja za enega najbolj cenjenih pick-upov na svetu, saj jih ljudje najrazličnejših poklicev uporabljajo skoraj dobesedno na vsakem kotičku planeta, tudi daleč stran od pravih poti. Takšno priljubljenost si je hilux z leti zgradil predvsem s svojimi sposobnostmi vožnje v ekstremnih razmerah in visoko zanesljivostjo, ki je v neprijaznih razmerah ključno za preživetje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • jakec1575 21:47 22.november 2023.

    Kdo je to vožno sploh odobril?? DRSV?

  • jakec1575 21:47 22.november 2023.

    Britanci so nam morali povedati, da smo kmetavzarji v glavo.

  • Avatar Leon
    Leon 18:08 22.november 2023.

    V Sloveniji lahko unicujete vse kar je družbenega tako ga bodo ceneje prodali turbo kapitalistom ! Najprej tovarne nato stanovanja in sedaj še naravo,da ne bodo iskali zastonj hrano .