Avto
25223 ogledov

Z novo tablico na strehi bodo gasilci hitreje v akciji

Intervent Mladinska zadruga Intervent
Gasilci v Sloveniji se pri hitenju na intervencijo odslej lahko zanašajo na magnetno tablico, ki jo pritrdijo na streho avta. Imajo tudi blagoslov države.

Skupina štirih maturantov gimnazije Velenje živi z gasilstvom že dolga leta. Ob tem jim je dobro znana problematika, da se morajo prostovoljni gasilci, ki jih pozovejo na intervencijo, s težavami prebijati skozi promet, da lahko pridejo do gasilske postaje, od koder nadaljujejo pot na pomoč.

Ker marsikdaj šteje vsaka minuta, bi takšnim gasilcem zelo prav prišlo, da bi se jim drugi vozniki na cesti umaknili in jim dali prosto pot. A ob tem se seveda ne morejo zanašati na utripajočo luč ali sireno, saj jim zakon tega ne dovoljuje.

Imajo blagoslov ministrstva

Četverica je tako na začetku bolj za zabavo kot zares prišla na idejo,  da bi k boljši prepoznavnosti takšnih vozil "na nujni vožnji" pripomogla posebna magnetna tablica "112 gasilec", ki bi jo lahko prostovoljni gasilec z magnetnim podstavkom pritrdil na streho vozila. Zaradi flurescentne barve tablice bi jo drugi vozniki lahko razmeroma lahko opazili in upoštevali, da nimajo opravka z "norcem" za volanom, temveč nekom, ki želi čimprej pomagati soljudem. 

"Zgled nam je bila Nemčija, kjer imajo tamkajšnji gasilci podobno opremo, ki pa je lahko celo primerno osvetljena, da se jo bolje vidi," je za žurnal24.si pojasnil Timotej Šehić, eden izmed ustanovne četverice. V njej so še Domen Hojkar, Mitja Hrovat in Val Dolenc.

"Na policiji v Münchnu so nam pojasnili, da v Nemčiji sploh nimajo predpisa, ki bi to posebej dovoljeval ali predpisoval, temveč se zanašajo na gasilsko moralo, da ne bodo zlorabljali oznak za nujno vožnjo," pojasnuje nemški pristop Šehić.

Pri nas so stvari bolj zakomplicirane, saj predpisi za posameznike ne dovoljuejo utripajočih luči za nujno vožnjo, zato so morali to idejo hitro pokopati. So pa na ministrstvu za infrastrukturo četverici izdali posebno potrdilo, da lahko gasilci na poti na gasilsko postajo opozarjajo druge udeležence ob pomoči magnetne tablice z napisom, čeprav jih to ne odvezuje spoštovanja prometnih predpisov glede primerne hitrosti, prednosti v križiščih in obladovanja vozila. 

Intervent | Avtor: Mladinska zadruga Intervent Mladinska zadruga Intervent

Ker so bili prvi odzivi med prostovoljnimi gasilci zelo spodbudni, je četverica kar v garaži v družinski hiši enega od njih pričelo z izdelovanjem tablic. Kmalu se je izkazalo, da imajo tablice tudi tržni potencial, a so zato, da bodo lahko ohranili status študentov, za njihovo izdelavo ustanovili mladinsko zadrugo Intervent. Pridobili so tudi več donatorjev, ki so pomagali pripeljati idejo do te faze, da lahko za drugo serijo tablic plastiko krivi in barva že podjetje iz Saleške doline.

Osrednja zveza podpira, a previdna zaradi možnosti zlorab

Idejo so predstavili tudi na Gasilski zvezi Sloveniji, kjer so na seji vodstva idejo o tablici sicer pozdravili, a je poveljnik zveze Franci Petek za žurnal24.si pojasnil, da je na ravni zveze nočejo preveč promovirati iz strahu, da ne bi prihajalo do zlorab med gasilci. Nabava tablic je tako prepuščena odločitvam posameznih društev in občin.

Tudi Šehić se strinja, da so zlorabe tablice možne, zato ima pravico do nje le tisti, ki s člansko izkaznico oziroma izpisom potrdi, da je gasilec, pri čemer si mlada ekipa s promocijo prizadeva, da bi čim manj gasilcev moralo tablice kupiti v lastni režiji, to naj bi namesto njih storila njihovega društva ali celo občine. O kupcih sicer vodijo tudi evidenco, posamezna tablica pa stane 30 evrov.

Intervent | Avtor: Mladinska zadruga Intervent Mladinska zadruga Intervent

V Sloveniji je skupaj prek dvesto tisoč prostovoljnih gasilcev, od kateri pa je takšnih, ki so redno udeleženi v intervencijah, več kot 40 tisoč. V zadrugi Intervent pričakujejo, da bi tablico 112 gasilec v prihodnje uporabljala kakšna polovica od teh aktivnih članov, resno pa se spogledujejo tudi z idejo, da bi tablico ponudili v drugih državah, kjer imajo prostovoljno gasilstvo urejeno na podoben način kot pri nas. To so predvsem države Balkana, pa tudi Češka in Slovaška.

Pred časom so sicer v eni od političnih strank že predlagali, da bi poklicni in prostovoljni gasilci lahko uporabljali celo interventno modro luč tudi na osebnih vozilih v času, ko so na poti na intervencijo oziroma v gasilski dom. A je stroka povečini nasprotovala takšni rešitve ravno zaradi nevarnosti zlorab, prav tako je opozarjala, da je primerjava z nekaterimi državami, kjer modre luči dopuščajo, težka, saj je tam tudi organizacija gasilstva drugačna.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • jerneja45 20:54 19.avgust 2017.

    Zelo vredu in prav. Podpiram. Ampak gasilci imajo tudi privat življenje in ne bi bilo prav, če bi takšno stvar zlorabljali v privat namene. Malo in tu pa tam že lahko, ker so res heroji, ( zamižano na eno oko), ...prikaži več 😀vedno in pogosto pa ne.

  • Peter Plankar 18:13 19.avgust 2017.

    Super ideja. BRAVO. Lahko bi podobno tablico izdelali še za gorske reševalce, ki so v podobni situaciji. 👍

  • antitrust 16:25 17.avgust 2017.

    Vsem talajo razna ,,pooblastila,, le varnostniki interventi zmeraj pušimo. Odzivamo se tako na požarne alarme, ropne alarme, panik tipke, kjer so lahko tudi ogrožena življenja - pa se vozimo kot ovce in čakamo v koloni. Če goniš te jebejo taplavi, ...prikaži več ki so kasneje s tabo na istem objektu, kjer je prišlo do pizdarije. Če voziš počasi, te jebejo pa banke pa petroli pa trgovine, kje ste pa hodili ?! Vozniki so pa tako poglavje zase, še iz stranske ceste te redko kdo spusti pred svoj gobec...