Avto
67 ogledov

Z veliko nočjo med Koprom in Izolo le v eno smer

Ureditev obale med Koprom in Izolo Obbčina Koper
Obalna cesta med Koprom in Izolo, ki je po odprtju odseka avtoceste skozi predor Markovec drastično razbremenjena, naj bi spomladi postala enosmerna. Promet bi po njej potekal izmenično.

Znana so prizadevanja obalnih občin, da bi večkilometrski odsek obalne ceste ukinili, njeno traso tik ob morju pa uporabili za rekreacijske površine in turistično ponudbo. Ovira jih zakonodaja, ki zapoveduje alternativno pot avtocesti, po kateri se sme voziti le z vinjeto.

Po pisanju Primorskih novic pa sta župana Izole Igor Kolenc in Kopra Boris Popović odločena, da bo odsek že na veliko noč oziroma 27. marca 2016 postala enosmeren. Načrt predvideva, da se bo cesta zožala le še na tisti pas, ki je bližji pobočju Markovca. Po njem bi od polnoči do 12. ure promet potekal v smeri Koper - Izola, od 12. ure do polnoči pa v obratni smeri. 

Tako bi prilagodili prometni režim prometnim tokovom, izpraznjeni pas pa namenili rekreativcem na kolesih in drugih prevoznih sredstvih, ki si sedaj delijo s pešči pas med cesto in morjem, a zato prihaja do zelo nevarnih situacij.

Tistim avtomobilom brez vinjet, ki bi želeli v času zapore peljati v nasprotno smer, ostane povezava po lokalni cesti prek Markovca. 

Lokalna vinjeta še visoko v zraku

Občini pričakujeta, da bo nato ministrstvo za infrastrukturo podalo soglasje in z letom 2017 uveljavilo lokalno vinjeto, s katero bi omogočili obalnim prebivalcem vožnjo po odseku obalne avtoceste, ne da bi morali kupovati klasično vinjeto. S tem bi po razlagi obalnih občinarjev tudi odpadla potreba po alternativni cesti, a za takšno ureditev bo potrebno spreminjati zakonodajo.

Ministrstvo naj bi odločitev o morebitni uvedbi lokalne vinjete sprejelo še letos, znano pa je, da doslej niti ministrstvo niti Dars nista pokazala prevelikega navdušenja.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • vzev 20:02 23.oktober 2015.

    Pametna ureditev. Kaj ti razmišljajo. Naj vzpostavijo semaforje, ne pa kar 12 urno enosmerno linijo.