Avto
377 ogledov

Za spodoben gumenjak 10 tisoč evrov

Kriza je prodajo na trgu plovil, zlasti tistih v višjem cenovnem razredu, zmanjš Žurnal24 main
Navtika. Na trgu plovil se zaradi nizkih stroškov uporabe uveljavljajo gumenjaki. Vse več je najemnikov jadrnic; rabljena plovila pri nas draga.

"Ljudje si vse bolj želijo stika z morjem in temu primerno se povečuje zanimanje za nakup plovil," ugotavlja Andrej Hawlina iz Burin Yachting Cluba.

Več zanimanja za gumenjake
Gumenjaki so v zadnjih letih precej bolj priljubljeni od klasičnih čolnov, saj so manj občutljivi na trke, so preprosti za uporabo in vzdrževanje, stabilnejši ter uporabnejši za družino.

Za deset tisoč evrov na trgu že najdemo gumenjake iz PVC-materiala s trdnim dnom, dolge okoli štiri metre in z motorjem moči od 40 do 50 KM, pravi Miha Šetina, direktor AS Domžale Moto centra. Gumenjaki iz zelo obstojnega materiala hypalon so za okoli tretjino dražji.

Čolni s trdnim dnom glede cene in uporabnosti pomenijo stopnico višje, za prevoz po cesti pa potrebujejo posebno prikolico. Na morju so stabilnejši in uporabni za večurno potovanje; ne glede na nekoliko slabše vremenske pogoje.

tabela %C4%8Dolni | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Za 30 tisoč evrov so na voljo gumenjaki, večji od petih metrov in z nekaj dodatne opreme, za ta denar pa si je mogoče omisliti že klasični od pet- do šestmetrski čoln iz trde plastike.

Na rabljene ne računajte
Ponudba na trgu z rabljenimi čolni je po besedah Šetine v Sloveniji slaba, tudi cene so precej visoke, saj pravilno vzdrževan čoln po desetih letih uporabe izgubi le polovico vrednosti.

Najemov vse več
Najem čolna med Slovenci je v zadnjih letih zelo priljubljen, pojasnjuje Damijan Zupančič iz podjetja Fjord. Tedenski najem čolna, dolgega okoli štiri metre, stane od 800 evrov, večina pa se odloči za dvotedenski zakup.

Šetina pa meni, da si številni še vedno želijo imeti lasten čoln, saj večletni zaporedni najem pomeni velik strošek. Lastnik je hkrati precej manj odvisen od počitniških terminov, na doživetje katerih lahko bistveno vpliva slabo vreme, dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.