Avto
42 ogledov

Zaradi človeškega ega so avtomobili dražji od stanovanj

BMW M6 gran coupe Gregor Prebil
"Cena razvoja in človeški ego sta opravičili za astronomske cene, ki jih na trgu dosegajo avtomobili, ki so pogosto dražji kot štirisobna stanovanja," meni avtomobilski strokovnjak Niko Mihelič.

"Za vsako stvar mora obstajati trg. Zasebna letala in jahte so že tak trg. Bistvo vsega, tudi pri avtomobilih, pa je človeški egoizem. Torej ljudje, ki želijo vse to imeti," o tem, kako lahko neki avto stane skoraj 200 tisočakov, pojasnjuje avtomobilski strokovnjak Niko Mihelič, ki se mu ne zdi logično, da se na Kitajskem porscheji prodajajo kot vroče žemljice: "Po njihovih slabih cestah bi se lahko enako dobro vozili tudi s kiami."


Na eni strani so za prodajo dragih avtomobilov potrebni ljudje, na drugi pa inženirji. "Tehniki želijo uresničiti svoje sanje. Najbolj mi je zanimiv ferrari, ker je tehnično narejen na skoraj najvišji ravni, ki si jo lahko inženir oziroma konstruktor avtomobila zamisli. Če pri ferrariju gledate strukturo kupcev, je mogoče le pet odstotkov takih, ki avto kupijo zaradi te ravni tehnike, preostali si to kupujejo zato, ker mislijo, da bodo bolj opazni, ko se nekam pripeljejo," pravi Mihelič in dodaja, da je pri BMW zgodba povsem drugačna.

Boj za prestiž med veliko nemško trojico 

"Pri BMW je stvar pol drugačna. Na eni strani obstaja boj na trgu med programom BMW M, mercedesom AMG in Audijevim športnim programom. Veliko je marketinga, tudi zato prisotnost v svetu dirkanja. To, da karbon-keramične zavore pri M-vozilih stanejo več kot deset tisočakov, ni nič posebnega. Treba je vedeti, da jih delajo v majhnih serijah, denarni vložki so veliki in razvoj drag. Pri nekaterih dragih modelih proizvajalci že v naprej vedo, da bodo delali veliko izgubo. Ampak taki modeli so potrebni tudi za sloves. Če bi imel BMW samo en model, ne bi mogel preživeti. Zato je dobro, da ima tudi modele, kot je BMW M6 gran coupe, pa čeprav z vsemi dodatki stane skoraj 200 tisočakov," meni Mihelič.

Formula 1 jim ne bi prinesla take prepoznavnosti

Rivalstvo med znamkami je poskrbelo za bliskovit razvoj tehnologije v avtomobilski industriji, ki ga plačamo potrošniki. Veliko tudi na račun marketinga. Bugati je zavil povsem v drugo smer kot nemška premium trojka. "Zanimivo mi je razmišljanje Ferdinanda Piëcha, ki se je odločil, da bo naredil bugatti veyrona. Rekel je, da bi bilo, če bi toliko denarja, kot ga je vložil v veyrona, zapravil za tekmovanje v formuli1, vprašanje, če bi jim v prvenstvu F1 uspelo zmagali. Denar so investirali v izdelavo najhitrejšega serijskega avtomobila na svetu bugati veyrona, zaradi česar je znan in slaven po vsem svetu, prodaja pa je kljub astronomski ceni zagotovljena," je prepričan Mihelič.

Komentarjev 4
  • Maxximus 23:55 01.december 2013.

    Hahahaha depresija...tak je ko hočeš pameteen bit :))))))))))))))))) Hitro izpit vrni pa še 1x v avtošolo! Hahaha-tipični Janez,ki vse ve v bistvu pa pooooojma nima!

  • firealarm 13:56 01.december 2013.

    Poglej ga pametnjakoviča. Že kar lep čas je na hitrih cestah pri nas omejitev 110 km/h.Lp

  • depresija 12:09 01.december 2013.

    Jah, če si ti tut kupil izpit, se ti najbrž res samo 'zdi', da je na AC (!) omejitev 130 km/h.PS: V naselju je omejitev 50 km/h, na cestah izven naselja 90 km/h, ceste rezervirane za motorna vozila 100 ...prikaži več km/h. Če, seveda, ni s signalizacijo in znaki drugače določeno.