Avto
13 ogledov

Zaradi Gangnama v Hyundaiju zelo vroče

Hyundai i20 Gregor Prebil
Okoli 40.000 zaposlenih v južnokorejskem avtomobilskem proizvajalcu Hyundai je v torek in danes stavkalo. Razbesnela jih je tudi novica o rekordni vsoti denarja, s kateri želi Hyundai kupiti zemljišče za svoj prihodnji sedež.

Delavci v glavni Hyundaijevi tovarni v mestu Ulsan in drugod po državi so v torek in sredo za dve uri prekinili delo. Od četrtka naprej naj bi bile stavke vsak dan štiriurne.

Sindikat, ki zastopa delavce, se z vodstvom pogaja o tem, ali bi redni bonusi morali šteti kot del plače. Na podlagi te se namreč računajo nadure, prazniki in pokojnine. Po navedbah Hyundaija bi upoštevanje bonusov izdatke za plače povečalo za 10 odstotkov.

Do prve stavke zaradi istega vprašanja je prišlo že konec avgusta, ko so stavkali tako v Hyundaiju kot v njegovi hčerinski družbi Kia.

Gangnam Style? Ne, Gangnam razsipništvo!

Stavka sovpada z novico, da je Hyundai ponudil 10 milijard dolarjev za zemljo v seulski ugledni soseski Gangnam, kjer namerava graditi nove poslovne prostore. Vrednost zemljišča, velikega 79.345 kvadratnih metrov, je bila sprva ocenjena na okoli 3300 milijard vonov (2,5 milijarde evrov), Hyundai pa je zanj ponudil 10.500 milijard vonov (7,7 milijarde evrov) oziroma okoli 100.000 evrov za kvadratni meter.

"Menedžment v pogajanjih o plačah zatrjuje, da nima zadosti denarja. A poglejte, koliko denarja imajo za ta nepremičninski posel," v izjavi izpostavlja sindikat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.