Avto
28 ogledov

Znana barva vinjete za 2015

Vinjeta Žurnal24 main
Dober mesec pred pričetkom nove vinjetne sezone so nam pri Darsu razkrili njeno podobo.

Vinjeta za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah v letu 2015 bo sijoče rdeče barve z nekoliko oranžnim pridihom. 

Kot pojasnjujejo pri Darsu, je bil tudi letošnji izbor barve določen po vnaprej določenem sistemu barvnega kroga, s čimer z letom 2015 zaokrožajo osembarvni ciklus.

Cene po starem

Nove letne vinjete bodo naprodaj od 1. decembra letos, veljale pa bodo do 31. januarja 2016. Tedenske in mesečne vinjete bodo naprodaj z novim letom. Vse cene za zdaj ostajajo nespremenjene, za letno vinjeto za avtomobile bo treba (2A) odšteti 110 evrov, za kombinirana vozila, katerih prednji del je višji od 1,3 metra (2B), pa 220 evrov.

Zaradi njih se vozimo varneje

Prodaja tedenskih, mesečnih in letnih vinjet stalno narašča. Če so jih v letu 2009 (vinjeta je bila uvedena sredi leta 2008, s čimer se je nadomestilo cestninjenje z listki), prodali 3,6 milijona, so jih leta 2013 že 5,67 milijona, letos do konca avgusta, ko se je končala glavna tudistična sezona, pa 4,9 milijona. 

Kot so poudarili pri upravljavcu slovenskega avtocestnega omrežja, je bila vinjeta uvedena s ciljem izboljšanja pretočnosti prometa in zmanjševanja emisij v okolje, med drugim pa je imela tudi zelo ugoden vpliv na skupno število prometnih nesreč in tudi na število smrti. Avtoceste so namreč statistično najvarnejši tip cest glede na število vozil, po uvedbi vinjet pa se je število uporabnikov avtocest močno povečal.

Komentarjev 4
  • Swap 07:53 24.oktober 2014.

    Ni res, Meni se nikamor ne mudi, nalozim zeno in otroka pa ga pičimo. Prvo prišparam na bencinu, drugič na vinjeti, pa še čas z mojo družino "neprecenljivo" za dvakrat do trikrat na leto, kolikor bi se vozil, res ne ...prikaži več vidim neke ekonomske logike da plačujem državi za precenjeno vinjeto. Pa lep dan še naprej

  • Skippy 19:40 23.oktober 2014.

    to samo pomeni, da nimaš ekonomske logike. Prihranjeni čas je preprosto vreden več. Seštej vse prihranjene minute s ceno ure.

  • Swap 13:57 23.oktober 2014.

    Me prav boli kaksne barve bojo NE KUPIM se raje vozim po starih cestah za to kar rabim. 110 € za zastoje , hahaha, ajde ovčke v vrsto ;)