Avto
18634 ogledov

Zato je počilo na AMZS in je Brglez odstopil

Andrej Brglez Anže Petkovšek
Ker so izglasovali spremembe glede družbe AMZS d. d., so v organizaciji ostali brez predsednika.

Skupščina AMZS je včeraj poleg Letnega načrta Avto-moto zveze Slovenije za leto 2024 in drugih sklepov, povezanih z njenim delovanjem, sprejela tudi pravne podlage za statusno preoblikovanje gospodarske družbe AMZS d.d. v d.o.o. Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez je zaradi nestrinjanja z izglasovanimi sklepi glede nadaljnjega načina nadzora in upravljanja novo oblikovanega AMZS d.o.o. na podal odstopno izjavo z mesta predsednika Avto-moto zveze Slovenije, ki ima v lasti 100 odstotkov AMZS d. d. Pristojnosti predsednika največje slovenske nevladne organizacije s področja mobilnosti bo v skladu s statutom do izvolitve novega predsednika opravljal podpredsednik Tomaž Andrejka.

Za pripravo podlag statusnega preoblikovanja iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo je upravni odbor AMZS imenoval delovno skupino. O njenem predlogu je odbor glasoval in ga podprl konec novembra. V ponedeljek je o predlogu odločala še skupščina AMZS, ki se je je udeležilo 47 zakonitih zastopnikov polnopravnih članic Avto-moto zveze Slovenije.

AMZS tehnični pregled | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na skupščini pa je počilo. Predsednik zveze Andrej Brglez se namreč ni strinjal z načrtom glede preoblikovanja. "Proces preoblikovanja AMZS d.d. v AMZS d.o.o. je potekal že nekaj let, odkar je Skupščina AMZS odločila, da je to bolj primerna statusna oblika za delovanje družbe. Preoblikovanje samo po sebi ni problematično, ne strinjam pa se z na tokratni Skupščini izglasovanim načinom upravljanja in nadzora d.o.o., ki odstopa od uveljavljenih praks upravljanja takih družb, kot je AMZS," je v izjavi za javnost povedal Brglez.

"Na Skupščini sprejeti način upravljanja se tudi ne sklada z mojo vizijo in programom ter dosedanjo vlogo predsednika Avto-moto zveze Slovenije, zato sem se odločil, da na to točko dnevnega reda Skupščine AMZS vežem svojo zaupnico. Svoj dvoletni mandat vodenja ene največjih slovenskih nevladnih organizacij z več kot 86 tisoč člani zaključujem vedoč, da smo s sodelavkami in sodelavci, tako v Avto-moto zvezi Slovenije kot AMZS d.d., delali dobro, o čemer pričajo mnogi dosežki in izvrstni poslovni rezultati. Svojo profesionalno pot bom še naprej, tako kot pred in v času mandata predsednika Avto-moto zveze Slovenije, nadaljeval na področju mobilnosti. Članom društev, ki so pred dvema letoma podprli mojo kandidaturo, se zahvaljujem za izkazano zaupanje, vsem sodelavkam in sodelavcem pa za strokovno, profesionalno in predano delo," je po zaključku Skupščine AMZS povedal Brglez.

Zaradi prenehanja funkcije Andreju Brglezu bo, v skladu s 35. členom Statuta AMZS, do izvolitve novega predsednika Avto-moto zveze Slovenije naloge iz pristojnosti predsednika opravljal podpredsednik Avto-moto zveze Slovenije Tomaž Andrejka. O novem predsedniku AMZS bo odločala volilna skupščina, ki bo sklicana v roku treh mesecev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • atamama 07:07 13.december 2023.

    Za d'nar se gre, ostalo so nianse blefa.

  • munja 21:30 12.december 2023.

    Vsaj polovico nevladnikov bi bilo potrebno ukinit, ker ni od njih nobene koristi, samo molzejo državo, ki jih pridno zalaga z našim denarjem.

  • 4krogci 17:30 12.december 2023.

    Brglez je pač brglez....sam spomnimo na njegovo izjavo par mesecev nazaj, da nasih AC, sploh pa vpadnic v LJ, ni potrebno sirit in je zadost pretocno...alo model a se ti kdaj peljes naokol??? In taki pol fantazirajo o mobilnosti,....