Avto
488 ogledov

Avtošola zahteva prave škornje

Šola vožnje za motor Profimedias
Brez pravih motorističnih čevljev ne bo izpita za motor? Kaj lahko zahteva šola vožnje od kandidata.

"Da sem lahko pričel s praktičnimi urami pri tečaju za izpit za motor, je od mene avtošola zahtevala specializirano motoristično opremo. Celo škornji so morali biti motoristični, na kaj drugega niso pristali," se je potožil bralec, ki je opravljal izpit pri šoli vožnje Posavc.

Nakup takšne opreme je lahko precejšen vložek, še posebej če kandidat izpit dela vnaprej in še nima lastnega motornega kolesa. Kratek izračun kaže, da komplet motorističnih hlač, jopiča, rokavic in škornjev takoj doseže vrednost 400 evrov in več. 

Za šolo vožnje je varnost pred ohlapnim pravilnikom

Pa je šola vožnje s sedežem v Krškem upravičeno zahtevala od kandidata "polno bojno opremo?"
Na agenciji za varnost v prometu (AVP) so za Žurnal24 pojasnili, da je pravilnik o avtošolah "jasen" z zahtevami, kaj mora biti obvezna oprema kandidata. 

V Pravilniku je tako zapisano, da mora imeti kandidat za kategorije A1, A2, A in B med usposabljanjem homologirano motoristično čelado, zaščitno oblačilo pa mora biti izdelano "za vožnjo z motornim kolesom." Oblačilo ali telovnik v vetru ne sme ovirati kandidata, hkrati so nujne dolge hlače, motoristične rokavice in zaščitna motoristična obutev ali "ustrezno zaprto obuvalo, ki mora pokrivati gležnje." Nujna je tudi motoristična zaščita za  hrbtenico, t. i. želva. 

Direktor družbe Posavc Ivan Vogrinc je za Žurnal24 potrdil, da od kandidatov zahtevajo popolno motoristično opremo. Kot je dejal, so njihove zahteve pred začetkom vožnje predvsem dobronamerne in morda kljub prvemu začudenju kakšnega kandidata kasneje "to ni več problem."

"Kdor si ne more privoščiti dobre zaščite že pri opravljanju izpita, si je verjetno ne bo niti potem, ko bo že imel motor. Ustrezna zaščita pa je bistvena. Tudi motorne žage se ne učite upravljati brez prave zaščitne opreme, mar ne?", je povedal Vogrinc.

"Gležnarji? O tem, kateri sodijo na motor, lahko verjetno debatiramo na dolgo in široko, predpisi so glede tega preveč ohlapni. Na drugi strani že dolgo vsem motoristom toplo priporočamo, naj vozijo v dobro vidnih barvah čelade in jopičev, saj sem prepričan, da bi tako lahko preprečili marsikatero nesrečo. Mislim da bi bilo prav, če bi oprema kričečih barv sodila med obvezno, ne le priporočljivo," komentira Vogrinc. 

Kot pravijo na AVP, je ustrezna oprema v sklau s pravilnikom oziroma zakonom o voznikih pogoj, da lahko kandidat pristopi in opravi izpitno vožnjo za omenjene kategorije. Tovrstni primeri pa, da šole vožnje izrecno zahtevajo specializirano opremo, jim niso znani, prav tako na strokovnih nadzorih kakšnih nepravilnosti niso opazili. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • fireblade 22:28 09.oktober 2015.

    in kje naj dobim coklje ki bi segale čez gleženje???

  • Snežinko 12:24 09.oktober 2015.

    A res? SI prebral celoten članek, ne samo naslova? Zakon je glede tega jasen, pravijo tam, kjer nisi prebral.In čeprav je okoli obutve "ohlapen", superge vseeno niso ustrezna obutev, saj ne pokrijejo gležnjev.Sploh pa ima tip čisto prav: ...prikaži več Tudi motorne žage se ne učiš uporabljat brez zaščitnih sredstev. Ko bi pa padel in si uničil gleženj v supergah bi bila pa avtošola kriva, ane?

  • malibost 10:47 09.oktober 2015.

    Se pravi če prav razumem : "V Pravilniku je tako zapisano, da mora imeti kandidat za kategorije A1, A2, A in B med usposabljanjem homologirano motoristično čelado, zaščitno oblačilo pa mora biti izdelano "za vožnjo z motornim kolesom." Je potrebno ...prikaži več za B kategorijo (osebno vozilo do 3500 kg) imeti zaščitno čelado? ;) It is rally time.