Šport > Nogomet
22 ogledov

Begović: "Ko imaš priložnost, moraš 'ubiti' tekmo"

Begović Slovenija Bosna in Hercegovina BiH prijateljska tekma Stožice Saša Despot
Tega morda resda še ne vemo, toda v Stožicah je v sredo morda branil vratar, ki bo že naslednjo sezono igral za enega izmed angleških velikanov. Po tekmi med Slovenijo in Bosno in Hercegovino v Stožicah smo se pogovarjali z enim izmed junakov gostujoče zmage, vratarjem Stoke Cityja Asmirjem Begovićem.

Za Asmirjem Begovićem je neverjetno popotovanje. Po tem, ko je z družino pobegnil vojni v Bosni in Hercegovini, se je prek Nemčije za nekaj let ustalil v Kanadi, kjer so ga prijatelji na vsak način želeli prepričati, naj vendarle pusti "soccer" in poprime za hokejsko palico.

Ko je spoznal, da se s pretresom možganov konča veliko preveč hokejskih tekem za njegov okus, je raje stopil po stopinjah očeta Amirja in (p)ostal nogometni vratar. Po igranju za lokalne ekipe v Nemčiji in Kanadi je s 14 leti debitiral za kanadsko reprezentanco, štiri leta kasneje pa prišel na Otok, kjer je opravil preizkušnji pri Tottenhamu in Portsmouthu. Ostalo je, kot pravijo, zgodovina.

"Povem vam, oni so dobra reprezentanca," je po tekmi za Žurnal24 dejal Begović. "Bili so dober test, to smo vedeli. Hvala bogu, da smo dali gole v pravem trenutku, zato smo jih malce potisnili nazaj. Bili so solidni, povzročali so nam dosti težav in, hvala bogu, na koncu smo iztržili za nas dober rezultat."

Učinkovitost znak dobre ekipe

Skupaj s soigralcem s sredine igrišča Miralemom Pjanićem je bil nedvomni junak zmage gostov, ki so Slovencem zadali enega najhujših domačih porazov zadnjih let, zadeli pa praktično iz vsake prave priložnosti.

"Veste, to je znak dobre ekipe. Konec koncev smo igrali v gosteh, tu v Sloveniji, z zelo resno ekipo in v takšnih trenutkih je potrebno dati gol. Ko imaš priložnosti, moraš 'ubiti' tekmo, in to se je zgodilo," je nadaljeval bosanski "obrambni minister", kot se ga je prijel vzdevek v medijih.

"Res je; kar se tiče navijačev, bili so izjemni, ampak ekipa se ne sme preveč ozirati na to. Na koncu je bilo super, da smo se spet zbrali in da smo se pripravili na tekmo z Grčijo. To je najbolj pomembno."

Mundial še nikoli bližje

V letošnjih kvalifikacijah se zdi, da bodo Bosanci po letih bolečin v dodatnih kvalifikacijah le storili veliki korak in se uvrstili na prvo veliko tekmovanje v zgodovini države. V kvalifikacijski skupini so trenutno z desetimi točkami izenačeni z Grčijo, poleg njih pa igrajo še Slovaška, Latvija, Litva in Liechtenstein. Odločilna bi lahko bila že naslednja domača tekma z Grki.

Spiropoulos Ibišević Grčija Bosna in Hercegovina BiH kvalifikacije SP 2014 sveto | Avtor: EPA EPA
"Gremo korak za korakom. Naslednja tekma z Grčijo je izjemno pomembna, do takrat je še veliko časa. Videli bomo, kateri igralci nam bodo manjkali. Dobro bi bilo, da nam ne bi nihče, da bi bili kompletni in vsi pripravljeni. Ko bo prišla Grčija, moramo narediti ta korak naprej in iti dalje," je ocenil Begović.

Izvrstni vratar "zmajev" je nekaj pohvalnih besed namenil tudi svojemu kolegu z druge strani Stožic, vratarju Interja Samirju Handanoviću. Begović in Handanović se pred sredino tekmo nista osebno poznala, sta pa ob ljubljanski obvoznici le izmenjala nekaj besed.

"Ne igra kar tako v Interju"

"On je odličen vratar, veste. V Interju ne igra kar tako in do njega gojim veliko spoštovanje. Dober vratar je. Nikoli prej se nisva srečala, danes sva se spoznala. Jaz nisem poznal slovenskih nogometašev, drugi kolegi jih bolje poznajo," je razložil Begović.

Po finančnem zlomu Portsmoutha je prestopil v svoj trenutni klub Stoke City, od koder ga je že po pol leta želel odpeljati Chelsea. Londončani so vratarju BiH tako zmešali glavo, da je trenerju Tonyju Pulisu predlagal, da izpusti naslednjo tekmo. To je bil začetek hudega spora z vročekrvnim velškim trenerjem, iz katerega pa je Begović vseeno izšel kot zmagovalec.

Z izjemnimi predstavami v vratih "ragbi ekipe", kot zaradi pretirane igre po zraku kličejo njegovo moštvo, so ga pri The Telegraphu v nedavnem intervjuju celo označili za najbolj zaželenega vratarja v državi, po katerem sta lovke neuspešno stegovala tudi Arsenal in Manchester United.

Vse pripravljeno za njegov odhod

"Do konca imamo še veliko tekem, moramo priti do 40 točk in to je to. Ne mislimo na ničesar drugega in videli bomo, kaj se bo zgodilo," o preostanku sezone v najmočnejši ligi na svetu meni Begović, ki priznava, da o prihodnosti veliko ne ve niti sam.

Vsekakor pa ta leži stran od stadiona Britannia, potem ko je Stoke pred kratkim podpisal pogodbo z mladim angleškim upom Jackom Butlandom. Vratar Velike Britanije na olimpijskih igrah  je najprej zavrnil ponudbo Chelseaja, nato pa podpisal za Begovićeve "lončarje". Pri Stoku se očitno pripravljajo na neizbežen odhod svoje številke ena, čigar cena na tržišču dosega 14 milijonov evrov.

"Bom šel v velik klub? Ne vem, res ... O tem se veliko govori, ne bom vam lagal, lepo je slišati, da nate mislijo veliki klubi, ampak jaz bom razmišljal samo na svojega trenutnega," je pogovor v garaži Stožic še sklenil Begović in se kot eden redkih bosanskih nogometašev odšel fotografirat z navijači.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.