Slovenija
80 ogledov

Begunski vlak: Makedonija - Avstrija

begunci dobova M. K.
Hrvaški notranji minister napoveduje vlak, ki bi begunce in migrante prepeljal iz Makedonije direktno do Avstrije. Slovenija, Hrvaška in Srbija pa naj bi uknile namestitvene centre. Slovenska policija je informacijo zanikala.

Novi hrvaški notranji minister Vlaho Orepić je danes po poročanju hrvaških medijev naznanil, da Hrvaška skupaj z ostalimi državami na tako imenovani balkanski migrantski poti uvaja nov način transporta beguncev in migrantov. Transport beguncev z vlaki naj bi potekal iz makedonsko-grške meje naravnost v Avstrijo.

"Ustavljanje vlakov naj bi potekalo le zaradi izmenjave lokomotiv in policistov, ki bodo zagotavljali varnost na vagonih. Če bo potrebno, pa naj bi se pridružila tudi ekipa prve pomoči," je napovedal direktor hrvaške policije Vlado Dominić. Prišleki pa naj bi imeli v skladu z mednarodnim pravom tudi možnost zaprositi za azil v kateri izmed članic, ki jih bodo prečkali. V tem primeru naj bi z vlaka izstopili. 

Orepić je napovedal, da bosta poleg Hrvaške begunske centre zaprli tudi Slovenija in Srbija. Kdaj naj bi režim stopil v veljavo, še ni znano.

Slovenska policija hrvaške navedbe zanikala

Na slovenskem notranjem ministrstvu zaenkrat informacije še preverjajo. Dodatna pojasnila naj bi posredovali tekom dneva. Na slovenski policiji pa so navedbe direktorja hrvaške policije zanikali.

Kot so na slovenski policiji navedli v sporočilu za javnost, na srečanju generalnih direktorjev policij Avstrije, Hrvaške, Srbije in Makedonije v začetku minulega tedna ni bil sprejet dogovor o prevozu beguncev z vlaki iz Makedonije neposredno do Avstrije, kot danes poročajo nekateri mediji. Po navedbah slovenske policije tudi ni bilo nikakršnega govora o ukinjanju sprejemnih ali nastanitvenih centrov.

Na skupnem sestanku naj bi se dogovorili le o pomočo Makedoniji pri nadzoru meje med Grčijo in Makedonijo z napotitvijo kadrov in tehnične opreme.Podprli so tudi uvedbo enotnega obrazca, ki bi poenotil postopek registracije v vseh državah. Načelni dogovor pa morajo pred začetkom izvedbe potrditi še vse udeležene strani potrditi.

Komentarjev 17
  • Žurnalček 14:12 10.februar 2016.

    Men je vseen , tud če jih peljejo putevima Aušvica , sam stran in brez nas !

  • Žurnalček 14:08 10.februar 2016.

    V Ameriko , pa naj zopet enkrat po Vietnamu , doživijo begunce !

  • malonaokoli 06:32 10.februar 2016.

    in ravno to bo problem v EU, ker državljani ne razlikujejo bosanskih muslimanov od iraških, libijskih,afganistanskih,iranskih,palestinskih...oni se med seboj že stoletja sovražijo,vojskujejo, žalijo, posiljujejo...in evropejci mislijo, da bodo ti isti ljudje mirno sobivali s sovražnikom No 1 v bloku, domovih, ...prikaži več centrih.Naivnost nima meja.