Slovenija
139 ogledov

Belokranjski poslovnež se je izkazal

Slovenija 12.11.2013 Dari Juzna, sodisce, sojenje, Okrozno sodisce v Ljubljani; Saša Despot
Kazen za pranje denarja je odslužil. Sodišče je zadovoljno z njegovim delom v družbeno korist.

Belokranjskemu poslovnežu Dariju Južni, enemu najbogatejših Slovencev, ne bo treba v zapor. Kazen je služil z delom v družbeno korist namesto v zaporu.

Do konca lanskega leta je namreč leto in devet mesecev zaporne kazni, zaradi pranja denarja ter oškodovanja cestnega in gradbenega podjetja CGP za skoraj pet milijonov evrov, odslužil tako, kot je okrožno sodišče v Ljubljani to od njega zahtevalo.
 

"Glede na prejeta končna poročila, v katerem so bile konkretizirane tako opravljene naloge, kakor tudi število ur opravljenega dela in upoštevajoč pozitivno mnenje obeh nadzornic izvajalskih organizacij glede opravljenega dela obsojenega, sodišče zaključuje, da je obsojeni izpolnil svoje obveznosti in da je na tak način tudi v celoti prestal izrečeno zaporno kazen," poudarjajo na okrožnem sodišču, ki ga je obsodilo julija predlani, potem, ko je priznal krivdo in se s tožilstvom v zameno sporazumel za kazen, ki jo je moral odslužiti do zadnjega dne lanskega leta.

Sodišče se najprej ni strinjalo

V začetku novembra predlani se je Južna zaposlil pri nevladni izobraževalno-varstveni organizaciji, združenju Sezam, kjer je moral opraviti 1.260 ur družbenokoristnega dela.

Sodišče je sicer najprej konec predlanskega leta, ko se je izkazalo, da se je Južna sprva dogovoril, da kot sodelavec društva Sezam zbere za okrog 19.000 evrov donacij, odredilo, da to ni primerna kazen.

"Center za socialno delo Metlika (CSD), po tem, ko ga je sodišče 28. novembra 2013 pozvalo na sklenitev novega dogovora za opravljanje dela v splošno korist, 24. decembra 2013 tukajšnjemu sodišču predložil nov tripartitni dogovor o opravljanju dela v splošno korist. Po tem dogovoru je bilo dogovorjeno, da obsojeni polovico dela v splošno korist, to je 630 ur, opravi v korist Osnovne šole Nove Fužine v Ljubljani, drugo polovico pa v korist SEZAM, Združenja mladih, staršev in otrok. Obsojeni je z opravljanjem dela v splošno korist v Osnovni šoli Nove Fužine v Ljubljani zaključil 18. septembra 2014, v združenju SEZAM 22. septembra 2014, kar pomeni, da je obsojeni v celoti opravil 1260 ur dela v splošno korist. O tem je bilo sodišče obveščeno 7. oktobra 2014, ko je prejelo končni poročili obeh izvajalskih organizacij, ki sta bili sodišču posredovani s CSD Metlika," dodajajo na sodišču.

Če bi se izkazalo oziroma bi sodišče ob branju končnega poročila ocenilo, da je Južna poskušal izkoristiti zaupanje sodnikov in se izogibal delu, ki bi ga moral opraviti in da kazni ni odslužil, bi Južno takoj poslali v zapor, kjer bi moral odslužiti kazen, ki je ne bi z delom.

"V skladu s sklenjenim tripartitnim dogovorom sta obe izvajalski organizaciji CSD Metlika vsaka dva meseca posredovali delna vmesna poročila o opravljenih urah in evidenci del, ki jih je opravil obsojeni, s čimer se je izkazovalo, da se obsojeni ne izmika opravljanju dela v splošno korist. Ker sodišče od začetka opravljanja del v splošno korist pa do njegovega zaključka ni bilo niti enkrat obveščeno, da obsojeni ne bi izpolnjeval nalog, je štelo, da le-te obsojenec opravlja v skladu s sklenjenim tripartitnim dogovorom, ki ga je sodišče sprejelo po prvotno zavrnjenem dogovoru," še pravijo na sodišču.

Komentarjev 13
  • micika 22:26 26.marec 2015.

    sramoto dela belokranjcem in meni tudi

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:50 26.marec 2015.

    " ter oškodovanja cestnega in gradbenega podjetja CGP za skoraj pet milijonov evrov"če 5 milijonov ni vrnu potem je to pesek v oči in čisto nič drugega. jz bi tud šel za leto dni in 9 mesecev delat ...prikaži več družbeno koristno delo če bi za to dobil pet milijonov evrov. Sam da jz nism tak k bi kradu drugim. Družba pa nagrajuje tiste k kradejo ..ne pa poštenih ljudi.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 11:15 26.marec 2015.

    Lažejo.Koliko jaz vem ga tam ni bilo.Sta pa z direktorco v dobrih odnosih.