Slovenija > Komentarji in kolumne
26 ogledov

Bez računa se ne računa*

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Na Hrvaškem so davčne blagajne realnost, pri nas pa znanstvena fantastika.

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
*Brez računa se ne računa – takšno je geslo hrvaške davčne uprave pa tudi nekaterih naših gostincev. Pa ne zato, ker računa ne izdajo, ampak zato, ker ta pozneje skrivnostno izgine iz evidenc. Na Hrvaškem so za to že poskrbeli z uvedbo davčnih blagajn. Pri sosedih sem na lokalni tržnici kupila grozdje in lubenico. Ker ni šlo za pridelovalca, temveč prodajalca, je izpod starinske tehtnice izvlekel račun. V miniaturni prodajalnici, kjer je bilo mogoče kupiti čisto vse – od instant fotoaparata do brivske pene –, je med goro cenene kitajske galanterije prodajalka (ob prošnji, naj vendarle počakam) nekoliko nezaupljivo tipkala na miniaturni tablični računalnik, s pomočjo katerega je potem izdala račun. Na pohodu so bili tudi inšpektorji, kar je zbudilo nemalo razburjenja v javnosti, a hrvaški finančni minister se ne da. Pri davčni upravi so preprosto zapisali: "Kljub velikemu odporu se fiskalizacija nadaljuje!"

Pri nas pa ... V Sloveniji smo pred dvema letoma sedeli na tiskovni konferenci, kjer so predstavili davčne blagajne in celo datum njihove načrtovane uvedbe. A očitno ga ni junaka, ki ne bi podlegel pritiskom interesnih skupin. To me resnično jezi. Kam se lahko včlanimo tisti, ki nismo frizerji, gostinci, zobozdravniki zasebniki, da bomo dosegli, da od svojih plač ne bi vsak mesec odvedli skoraj polovice za delovanje države? Ne, nisem za izigravanje države. Sem pa za to, da prispevamo vsi. Ker bi tudi frizerji, gostinci in zobozdravniki tako kot jaz radi imeli čim cenejši vrtec in kakovostno šolstvo.

Komentarjev 6
  • arabo001 11:11 22.avgust 2013.

    Rad bif še komentiral omentar P.F.:Tudi Vaša trditev ni pravilna in zavajujoča. Dobro ste verjetno seznanjeni, da je velika večina storitev v gostinstvu obdavčena z višjo oziroma osnovno stopnjo DDV. Nižja stopnja se uporablja le za hrano in ...prikaži več deloma (zelo ozek izbor) pijače.Ne poznam podrobno stopenj in posebnosti obračunavanja DDV v sosednjih državah, a menim, da imajo verjetno tudi oni podoben sistem kot mi (torej je večina gostinskih storitev obdavčena z osnovno oziroma višjo stopnjo DDV).

  • arabo001 11:08 22.avgust 2013.

    Rad bi še dodal, da bi bile davčne blagajne tudi potrebne v kmetijstvu (koliko kmetov je dejansko bogatih a plačujejo le katastrski dohodek).Sicer pa je potrebno tudi in predvsem imeti večji nadzor nad plačevanjem storitev v tujini. Tam ...prikaži več odteka kapital. A glej ga zlomka, v tej smeri noben ne govori o kakih ukrepih. Kaj pa poenotenje davčnih blagajn na ravni EU in posledično bolja in jasnejši nadzor prometa znotraj EU. Mogoče pa je tudi razmišljati o svetovnem nadzoru zaračunavanja vsega.

  • arabo001 11:03 22.avgust 2013.

    Delno se strinjam z obema komentarjema. Menim, da z davčnimi blagajnami ne bomo rešili večino problemov, ki nas pestijo. Problemi so drugje, to je le eden od ukrepov, ki jih mora jo naši politiki sprejeti.Drugo pa je, da ...prikaži več bi morali davčne blagajne predpisati za vse dejavnosti, naj se ne ustavijo le pri gostincih in trgovcih (in mogoče taksistih), kot je za naše politike ponavadi navada sprejemati predpise. Naj imajo davčne blagajne tudi nepremičninarji, in razne storitvene agenciuje (od finančnih do turističnih), in tudi druge dejavnosti, kot so tudi gradbeništvo, promet,.... V teh dejavnostifh se ustvarja večina bruto proizvoda in tam je treba poseči. V teh drugih dejavnostih je tudi največja možnost prikrivanja in prirejanja dejanskega prometa.DAVČNE BLAGAJNE DA, A ZA VSE!!!!