Šport
44 ogledov

Kavčič zamrznil svojo uvrstitev

blaž kavčič op avstralije drugi krog federer Reuters
Blaž Kavčič, ki v tej sezoni zaradi vnovične operacije stopala še ni zaigral na turnirjih, se je prvič s svoji karieri odločil, da bo zamrznil svojo uvrstitev na lestvici ATP, kar pomeni, da se bo lahko na turnejo vrnil 23. maja, in sicer kot 157. igralec sveta, je danes sporočil nekdaj najvišje uvrščeni slovenski tenisač.

Slovenski tenisač Blaž Kavčič je moral zaradi številnih poškodb v zadnjih dveh letih izpustiti praktično polovico sezone, tudi v tej sezoni še ni zaigral. Pravila mednarodnega združenja teniških igralcev ATP omogočajo, da igralec svojo uvrstitev na lestvici ATP zamrzne v primeru, ko zaradi poškodbe ne igra na turnirjih polovico leta ali več. Igralcu se ob vrnitvi na turnejo dodeli uvrstitev na podlagi povprečne uvrstitve na lestvici ATP v prvih treh mesecih odsotnosti.

Kavčičeva uvrstitev ob vrnitvi bo tako 157. mesto na lestvici ATP, ki jo bo imel na svojih prvih devet turnirjih: "Žal ne bom ujel enega mojih najljubših turnirjev, Roland Garros, saj se lahko na turnejo vrnem šele teden za tem," je povedal Ljubljančan. Svoj zadnji dvoboj na ATP turneji je namreč odigral 15. novembra 2015, kar pomeni, da se bo na turnejo lahko vrnil 23. maja, Roland Garros pa se bo uradno začel že 16. maja.

Začel bo na pesku

"Dobra stvar daljše odsotnosti je, da sem imel zares veliko časa in v miru delal na nekaterih stvareh, ki se jim sicer v tekmovalnem delu ne moraš toliko posvečati. V zadnjih mesecih sem zato zelo napredoval v določenih segmentih, imel sem res veliko časa za trening," je Kavčič poskušal na svojo daljšo odsotnost pogledati z optimistične strani. "Noga mi namreč že dva meseca omogoča treninge, vendar ob določenih obremenitvah še vedno čutim bolečino v stopalu. Pred nekaj leti bi šel že zdavnaj nazaj na turnejo, vendar sem sedaj bolj previden."

Kavčič je trenutno v Dubaju, kjer ima svojo bazo v sklopu teniške akademije PSS. "V zadnjih tednih, ko mi je noga dovoljevala že 95-odstotno obremenitev, sem zares trdo treniral, tako na igrišču kot izven njega. Zato si bom sedaj vzel nekaj dni premora za nujno potreben počitek. Zatem pa bom začel trenirati na pesku, saj se je peščena sezona že začela. Tega dela sezone se vedno še posebej veselim in tudi sedaj je tako," je 29-letni igralec sporočil iz Dubaja. Se pa seveda zaveda, da bo pot težka: "Zavedam se, da bo vrnitev v tekmovalni ritem zahtevna in dolga, zato bo potrpežljivost ena najpomembnejših stvari v prvih tednih in mesecih. Za vedno pa ostajam optimist. Vem, da še nisem rekel zadnje v tenisu."

Prvi Slovenec med stoterico

Njegova najboljša uvrstitev na lestvici ATP med posamezniki je 68. mesto (6. avgust 2012), kar je bila do tedaj najvišja slovenska uvrstitev v zgodovini moškega tenisa. Posamično je osvojil 12 turnirjev serije challenger in dva turnirja v seriji futures.

Postal je prvi Slovenec, ki se je na lestvici ATP uvrstil med najboljših 100 igralcev, zmagal posamičen dvoboj na turnirju za grand slam, se uvrstil v moškem tenisu na olimpijske igre in je najbolje plačan igralec v moški konkurenci pri nas. Postal je drugi Slovenec na ATP turneji, ki je z denarnimi nagradami zaslužil več kot milijon ameriških dolarjev, je o Kavčiču mogoče prebrati na Wikipedii.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.