Avto
116 ogledov

Ročnim menjalnikom se ne piše nič dobrega

Ročni menjalnik BMW
Ali so dnevi, ko smo veselo prestavljali z ročnim menjalnikom, končani? Odvisno.

Šef BMW M športnega oddelka Frank van Meel je v pogovoru za britanski Autocar izjavil, da verjame, da so ročni menjalniki zastareli: "Gledano s tehnološkega vidika, se ročnim menjalnikom v prihodnosti ne obeta nič dobrega. Samodejni menjalniki so hitrejši in omogočajo nižjo porabo goriva."

To še ne pomeni, da bodo ročni menjalniki izumrli, vsaj ne še kmalu. "Dokler bodo kupci po njih povpraševali, jih bomo vgrajevali v naša vozila, tudi tista z oznako M," je dejal Meel in nadaljeval: "Težko je napovedati, ali bomo opustili ročne menjalnike. Zaenkrat imamo še vedno dovolj veliko skupino strank, ki prisegajo na ročne menjalnike."

Usoda ročnih menjalnikov je torej odvisna od prodajnih številk. Trenutno več kupcev BMW M vozil prisega na dvosklopčne samodejne menjalnike, kot na klasične ročne menjalnike. Je pa Meel izdal tudi to, da je 441 kilovatov moči (600 KM), največja moč, ki jo proizvede M model. Za zdaj: "Smo na zgornji meji. Če bi dodali še več moči in navora, bi prestopili mejo," pravi šef BMW M.

Komentarjev 10
  • Mc Mcmarco 06:18 22.julij 2015.

    Pa še kako ga boš pogrešal, ko ti bo ta "crknil"....

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 16:28 12.julij 2015.

    Ročni menjalniki bodo izumrli, ko bodo izumrli avtomobili na motorje z notranjim izgorevanjem. Če se kdo ukvarja z menjavanjem ko vozi, potem se strinjam, da ni za na cesto, praviloma ob vožnji prestavljanja niti ne zaznaš. Mogoče zgolj H menjalnik ...prikaži več prestavijo na volanski ročici, ročno prestavljanje pa ostane.

  • Ivo 15:42 12.julij 2015.

    Ha ha, dobra! Sem kupil novega VW in sem šel na avto.net čez pol leta pogledat koliko so cene... In ja, v Sloveniji so bile višje kot sem jaz plačal novega... Butli ;-)