Avto
17 ogledov

Slovenci najprej pomislijo na BMW in Renault

BMW EPA
Na katero avtomobilsko znamko najprej pomisli Slovenec ali Slovenka? Renault in BMW sta na vrhu, na Lancio ali Chrysler ne pomisli nihče, zanimivo je, da je Volkswagen šele na petem mestu, pred njim sta se v raziskavi uvrstili še znamki Audi in Mercedes-Benz.

Raziskavo so na vzorcu 512 vprašanih v mesecu maju naredili v GfK Slovenija. Preverili so, koliko znamk osebnih avtomobilov Slovenci poznajo in katerih se najprej spomnijo. Izvedli so CAWI raziskavo preko spleta in ugotovili, da ljudje pri nas v povprečju poznajo 14 različnih znamk avtomobilov, pri čemer so moški nekoliko večji poznavalci, saj so v povprečju navedli tri znamke več kot ženske (15 proti 12).

Raziskava je tudi pokazala, da sta Slovencem najbolj poznani znamki osebnih avtomobilov Renault in BMW, ki ju pozna več kot tri četrtine vprašanih, poleg tega pa sta bila mnogo pogosteje kot ostale znamke vozil navedena kot prva znamka, ki se ju spomnijo. Zanimiv podatek razkriva, da je Volkswagen, ki je druga najpogostejša znamka na slovenskih cestah, po prepoznavnosti šele na petem mestu, s slabo tretjino navedb.

Število navedenih znamk osebnih avtomobilov

Raziskava Gfk o poznavanju avtomobilskih znamk | Avtor: Gfk Gfk

Poznavanje znamk avtomobilov (prikazane so znamke, ki jih je navedlo vsaj 10 % anketirancev)

Raziskava Gfk o poznavanju avtomobilskih znamk | Avtor: Gfk Gfk

Komentarjev 1