Slovenija
106 ogledov

Bojan Dobovšek izstopil iz poslanske skupine SMC

Bojan Dobovšek Saša Despot
Kot nepovezan poslanec bo lahko glasoval po svoji vesti. Bo Dobovšek podprl interpelacijo notranje ministrice?

Poslanec Bojan Dobovšek je izstopil iz poslanske skupine Stranke modernega centra (SMC).

Dobovšek je iz stranke SMC izstopil septembra lani, vendar je še naprej deloval v poslanski skupini SMC. Na današnjih pogovorih z vodjo poslanske skupine Simono Kustec Lipicer, ga niso uspeli prepričati, da bi v poslanski skupini ostal.

"V enem letu se ni nič spremenilo"

"Razlogi za izstop iz poslanske skupine so še vedno taki, kot sem jih navedel ob izstopu iz stanke," pravi Dobovšek. Ob izstopu iz stranke je pojasnil,  da ni mogel več uveljavljati svojih načel glede boja proti korupciji, odpravljanja vpliva neformalnih mrež in opozarjanja na finančno kriminaliteto. Ker se v slabem letu ni nič spremenilo, se je odločil izstopiti še iz poslanske skupine.

"Še vedno je problem kadrovanje, pa številni neuresničeni projekti, kot je recimo drugi tir želežniške povezave med Divačo in Koprom," pravi Dobovšek.

Glasoval bom lahko po svoji vesti

Odslej bo deloval kot nepovezan poslanec. "Skušal se bom uveljavljati na področjih, za katera sem si prizadeval že prej, kot so prekerno delo, migracije in finančna kriminaliteta," pravi. Na vprašanje, ali meni, da bo lahko kot nepovezani poslanec dosegel več kot poslanec največje koalicijske stranke, pa odgovarja: "Imel bom možnost glasovati po svoji vesti in me več ne bo zavezoval koalicijski dogovor."

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pravi, da so od Dobovška dobili zagotovilo glede podpore ključnih odločitev koalicije, ki so v zakonodajnem postopku. Zato v SMC ne pričakujejo kakršnega koli odmika od glasovanja.

Bo Dobovšek podprl interpelacijo notranje ministrice?

V SMC so sporočilo Dobovška glede izstopa iz poslanske skupine dobili danes, Kustec Lipicerjeva pa priznava, da njegovega odhoda niso pričakovali. Glede razlogov, zaradi katerih se je Dobovšek odločil za izstop, v SMC menijo, da so osebne narave. S takšnim pojasnilom je Kustec Lipicerjeva odgovorila tudi na vprašanje, ali je odstop Dobovška povezan z interpelacijo proti notranji ministrici iz vrst SMC Vesni Györkös Žnidar oz. morebitno Dobovškovo podporo interpelaciji.

Bo izstopil še kdo?

Dobovšek odhaja med nepovezane poslance, zato se zastavlja tudi vprašanje, ali je med poslanci pričakovati še kakšno podobno potezo in s tem morebiten nastanek nove poslanske skupine.

Kustec Lipicerjeva pravi, da  nihče drug v poslanski skupini ni izrazil mnenja, potrebe ali stališča po izstopu in tako ostajajo skupina 35 poslancev zavezana obljubam iz predvolilne kampanje. Prav tako se po njenih zagotovilih ne pogovarjajo o morebitnih pristopih v poslansko skupino SMC. Ugibalo se je o prestopih nekaterih poslancih iz ZaAB.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 11
  • h3o 14:57 02.julij 2015.

    dragec glej in se uči

  • dragec 13:29 02.julij 2015.

    Mašala Mujo, kako si ti pameten

  • jakec1575 23:46 01.julij 2015.

    Slovenija je de facto prefinjena in tudi malo manj prefinjena mafijska država. Določeni druzbeni vzorci in elemnti sovpadajo z mafijskim delovanjem. Torej semo de facto mafijska država z otopelim in prezvecenim narodom, ki zavoljo tega, da pride tudi sam do ...prikaži več kaksne drobtinice viska ni sposoben narediti red. In to nas je trenutno stalo povocilo dolga, ki nas bremeni. Tu me drži le se druzina, izjemni posamezniki in prelepa narava. Vse ostalo brezhbtenicno in pokvarjeno podkupljivo je za bruhat.