Slovenija
77 ogledov

Boris Štefanec o mrku Supervizorja: to so tehnične zadeve

Slovenija 07.03.2014 Boris Stefanec, predsednik republike Borut Pahor je javnost Saša Despot
Šef KPK Boris Štefanec je v izjavi za medije zagotovil, da razlog za mrk Supervizorja ni njegov spor s skrbnikom aplikacije, sicer pa se je izgovarjal na tehnične zadeve, o katerih nič ne ve.

Predsednik KPK Boris Štefanec je pred novinarji zatrdil, da bo Supervizor ponovno deloval pred septembrom, ne zna pa napovedati, kdaj to bo. Kot je pojasnil, sam navodila za ugasnitev aplikacije v ponedeljek ni podal. Na vprašanje, zakaj mrk traja tako dolgo in ne zgolj nekaj ur, pa je odgovoril, da so to tehnične stvari, na katere težko odgovarja.

Kot je pojasnil Štefanec, se je zunanji sodelavec odločil, da ugasne aplikacijo, "ker je smatral, da bo tako najbolj enostavno preprečil možnost, da preko iskalnika Google nekdo prihaja v Supervizor in tam išče družbenike". To možnost je moral namreč KPK preprečiti v skladu z odločbo informacijskega pooblaščenca.

Štefanec se je kot kaže zlagal

Dosedanji upravljalec Supervizorja Primož Bratanič je povedal, da je to ne drži. Po njegovih besedah je bil dogovor o prenehanju sodelovanja sklenjen že prejšnji teden, saj da se Štefanecu "ne da zaupati, da ne bo o dogovorjenem takoj spremenil stališča".

Kot je dolgoletni zunanji sodelavec Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) pojasnil za STA, so se prejšnji teden s Štefanecem dogovorili, da sodelovanja v trenutnem obsegu ne morejo več nadaljevati. "Ker mi na pisni poziv, naj sporoči terminski načrt prevzema Supervizorja k sebi, ni odgovoril, je bila alternativa to, da ga dobi v roke v ponedeljek kot edino kopijo in da lahko z njo dela, kar hoče," je pojasnil Bratanič.
 
To se je po njegovih besedah tudi zgodilo - Supervizor je bil zapisniško izročen KPK. "In če je edina kopija v rokah KPK, potem pri meni ne more delovati," je bil jasen Bratanič.
 
Supervizorja tudi ni ugasnil zaradi odločbe informacijske pooblaščenke oziroma dostopanja do podatkov o družbenikih prek Googla, kot je trdil Štefanec. "To ne drži. Odločba pooblaščenke je bila izvršena tako, da smo družbenike iz Supervizorja umaknili že nekaj dni prej," je pojasnil.
 
Bratanič, ki je za Supervizor tehnično skrbel od njegove vzpostavitve, sicer sodeluje pri njegovi ponovni postavitvi na infrastrukturi ministrstva za javno upravo.
 

Supervizor bo kmalu dostopen

"Ko sem KPK izročil podatke, sem tudi obljubil, da bom pomagal s ponovno vzpostavitvijo, če se bodo zanjo odločili," je povedal. Danes so na ministrstvu zagotovili virtualne strežnike, na katerih je Supervizor po njegovih besedah že "postavljen in teče".

 

Aplikacija tako po njegovih besedah ponovno deluje, do njene javne dostopnosti pa ostajajo le še tehnične podrobnosti, za katere pa morajo poskrbeti na komisiji, kot je npr. sprememba DNS-naslova strežnika.

Komentarjev 3
  • dragec 12:08 23.julij 2015.

    Štefanec laže, ma dajte noooo????

  • h3o 17:10 22.julij 2015.

    Da le pustite na miru našega Vodjo Janeza Velikega! Namesto tega, raje očrnite Parkirninarja ali kakega drugega...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:04 22.julij 2015.

    Da navjo kej mešetaril z podatki al pa aplikacijo slučajno.