Slovenija
35 ogledov

Šrot ima en mesec, da se izkaže

Slovenija 23.04.2013 Bosko Srot, sodisce, sojenje, kazenska zadeva zoper Boska S Saša Despot
Boško Šrot od četrtka živi na novem naslovu, Igorja Bavčarja pa mora najprej pregledati zdravnik. Če bo ta potrdil, da je res bolan, Bavčarju najbrž še nekaj časa ne bo treba v zapor.

Nekdanji šef Pivovarne Laško Boško Šrot že prestaja pet let in deset mesecev zaporne kazni. V zapor na Dob je prišel v četrtek pozno zvečer.

Najprej preverili, če je res pravi, potem je odprl usta

Tamkajšnji pravosodni policisti so ob Šrotovem prihodu na Dob najprej preverili njegove dokumente in se prepričali o njegovi istovetnosti, nato so ga fotografirali, mu odvzeli prstne odtise, bris ustne sluznice in zabeležili druge potrebne biometrične podatke. Predvidoma danes bodo na seznam obsojencev, ki bivajo v zaporu na Dobu, dodali še Šrotov osebni opis in ga odpeljali na prvi zdravniški pregled.

"Po prihodu v zavod je vsak obsojenec najprej nameščen v sprejemni oddelek, kjer lahko po zakonu ostane do 30 dni," pojasnjujejo na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS).

Sledilo bo spoznavanje

Šrota so ob vstopu v zaporniško celico takoj opozorili na pravila oziroma hišni red, ki velja pri njih. V naslednjem mesecu pa se bo Šrot spoznaval z novim okoljem, zlasti pa bo moral zaporniškemu osebju dokazati kaj vse zna oziroma kaj vse bi bil sposoben početi med prestajanjem kazni.

 "V sprejemnem obdobju se spoznava njegova osebnost, zdravstveno stanje, delovne in učne sposobnosti in druge okoliščine, pomembne za obravnavo obsojenca ter za njegovo pravilno razvrstitev. Ob zaključku sprejemnega obdobja se z obsojencem sklene pisni dogovor o osebnem načrtu," dodajajo na URSIKS.

Tako kot je to običajno oziroma praviloma ob sprejemu, prihodu vsakega novega obsojenca v zapor, bodo morali zaporski psihologi preveriti tudi morebitno nagnjenost Šrota k samomorilnosti.

Režim bo šele določen, lahko bo že sprejemal obiske

Potem, ko pa bodo v zaporu dovolj podrobno spoznali Šrota in njegove navade, bodo temu prilagojeno določili še režim oziroma oddelek zapora, kjer bo Šrot živel skoraj šest naslednjih let.

"Po sedaj znanih podatkih ne pričakujemo kakšnih izjemnih ali posebnih okoliščin, ki bi narekovala, da bo bivanje v sprejemnem oddelku daljše kot običajno," poudarja šef URSIKS Jože Podržaj.

Del kazni bo vsaj v začetnem delu prestajanja kazni predvidoma zagotovo preživel na zaprtem oddelku, kjer si bo jetniško celico moral deliti s še drugimi obsojenci. Že po nekaj dneh pa bi lahko - če bo dokazal, da bo zgledno prestajal kazen in vestno izpolnjeval vse dolžnosti - vodstvo zapora zaprosil, naj ga premestijo na polodprti oddelek zapora. Zelo verjetno je, da bo Šrot tja nameščen že v kratkem. Že v soboto in sredo pa bo Šrot na Dobu sprejel že prve obiske. Vodstvu zapora mora pred tem le še čimprej sporočiti, kdo točno ga bo obiskal.

Dobil bo nov naslov

Že v kratkem pa bo Šrotu tudi uradno dobil novi naslov, saj mu bo dodeljeno začasno bivališče v zaporu na Dobu za čas prestajanja njegove kazni. Vodstvo zapora mora namreč pristojnim državnim organom praviloma še danes sporočiti, da Šrot odslej biva pri njih, da mu država potem dodeli začasni naslov, kjer bo naslednjih pet let in deset mesecev sprejemal pošto.

Sledi še ena sodba

Šrotu se predvidoma že kmalu obeta še ena sodba na ljubljanskem okrožnem sodišču, ki ga je obsodilo na kazen, ki jo ravnokar prestaja. Zaključuje se namreč sodni proces zaradi domnevno spornega menedžerskega prevzemanja Pivovarne Laško. Medtem, ko je Šrot na to sojenje doslej prihajal sam, ga bodo vse do zaključka sodnega pocesa, med drugim tudi na izrek sodbe na sodišče vozili pravosodni policisti iz Doba. Šrotu v tem postopku zato grozi še do osem let zapora.

Prišla sta "nepričakovano"

Šrot bi sicer sprva moral kazen prestajati že od 3. oktobra. Že pred časom je ljubljansko okrožno sodišče, ki ga je obsodilo, zaprosil naj mu preložijo začetek prestajanja kazni, ki jo ravnokar služi. A ga sodišče ni uslišalo. Odlog prestajanja kazni je sicer poskušal doseči še s pritožbo na višje sodišče, kjer so ga prav tako zavrnili. Namesto tega je dan zatem, ko je prejel pošto z višjega sodišča, moral na Dob.

Tega pa v zaporu na Dobu očitno niso pričakovali, zato jih je Šrot vsaj rahlo presenetil, a kljub temu ob sprejemu v zapor ni bilo nobenih zapletov.

Skoraj istočasnokot Šrot pa se je na Dobu pojavil tudi soobsojeni Nastja Sušinski, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga, ki bo moral odslužiti tri leta in devet mesecev zapora.Po naših informacijah si s Šrotom zdaj celo delita jetniško celico. Skupaj pa naj bi bivala predvidoma dokler se za oba ne zaključi sprejemno obdobje. 

Bavčar še čaka

Bivši šef Istrabenza Igor Bavčar, ki so ga obsodili skupaj s Šrotom, pa na odločitev, kdaj ga bo sodišče poslalo v zapor na Dob, kjer bo prestajal sedemletno zaporno kazen, še čaka. Tudi on je takoj po prejemu poziva naj se 3. oktobra zglasi na Dobu, zaprosil naj mu sodišče preloži prestajanje kazni, a ga je sodišče enako kot Šrota zavrnilo. Za razliko od Šrota pa je Bavčar uspel s pritožbo na višjem sodišču, ki je odredilo naj okrožno sodišče še enkrat razmisli in presodi o Bavčarjevi prošnji. Zaenkrat pa še ni znano, kdaj bo sodišče dejansko odločilo oziroma te odločitve še nekaj časa ni za pričakovati.

Najprej ga bo pogledal zdravnik

Bavčarja, ki za preložitev kazni prosi zaradi domnevno slabega zdravstvenega stanja, bo namreč najprej pregledal zdravnik.

"V postopku izvršitve kazni zoper obsojenega Igorja Bavčarja je v izdelavi izvedensko mnenje o njegovi zmožnosti prestajanja zaporne kazni, sodišče pa bo končno odločitev sprejelo po prejemu mnenja in odgovora obsojenca na mnenje," odgovarjajo na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Če zdravnik, ki bo Bavčarja pregledal, potrdi, da je dejansko bolan, Bavčarju verjetno še nekaj časa ne bo treba v zapor.

Komentarjev 8
  • slajan 11:57 18.oktober 2014.

    In zdravnik bo Bavčarju izdal potrdilo da je bolan.Tajkuni praviloma prej ali slej zbolijo, najkasneje ko pride kuverta z Doba. Upamo lahko samo, da bo zdravnik Bavčarju priporočil čim več sprehodov v naravo (beri ribolova v Obrhu in lova na Snežniku).

  • Nevtrino 09:34 18.oktober 2014.

    "...zlasti pa bo moral zaporniškemu osebju dokazati kaj vse zna oziroma kaj vse bi bil sposoben početi med prestajanjem kazni....".Kaj vse zna, je že pokazal. Ampak jaz mu ne bi pustil, da s tem nadaljuje ...

  • alfagirl 15:30 17.oktober 2014.

    Bavčar verjetno po vzoru Zidarja že obiskuje psihiatra.