• Sob 20 do 29 °C
  • Ned 17 do 21 °C
več na vreme.net

Vzgoja

0 komentarjev

Branje pravljic že od rojstva

Knjige. Spodbujajo otrokov jezikovni razvoj in krepijo njegove miselne sposobnosti.

K. Š. / Ljubljana

 

Skupno prebiranje knjig poglablja vez med otrokom in staršem ter spodbuja otrokov domišljijski svet. (Foto: Shutterstock)

"Otroku začnite brati pravljice že takoj po rojstvu, saj boste tako spodbudili njegovo pozornost (poslušanje) in komunikacijo med vama ter se z njim čustveno povezali," svetuje psihologinja Đurđica Šmit.

Naj bodo interaktivne

Prve otrokove knjige naj bodo manjše, trdih platnic z zaobljenimi robovi ter pisanimi in preprostimi ilustracijami. "Pomembno je, da otrok sam lista strani knjige, jo obrača, grize in se z njo kopa, saj mu knjiga sprva ne pomeni branja, temveč igro in zabavo," pravi strokovnjakinja, ki za starost okoli enega leta priporoča knjige, ki so zvočno opremljene in v katerih mora otrok poiskati ujemanje (živali, vozila), slikanice z dodatki različnih materialov, s katerimi otrok spoznava tip, knjige z različnimi zavihki in skrivalnicami ter knjige, namenjene spoznavanju prvih besed.

Knjige otroku na začetku pomenijo predvsem igro in zabavo, zato naj imajo privlačne ilustracije, da bodo pritegnile malčkovo pozornost.

Đurđica Šmit, psihologinja

Ustvarite rutino

"Pri otroku je pomembno spodbujati abstraktno mišljenje. Ko gledata recimo knjigo o vlakcih, imejte v roki vlakec. Tako bo podobe v knjigi povezoval s predmeti v svoji okolici in lastnim izkustvenim svetom," pravi Šmitova.

Za obdobje od drugega do četrtega leta so primerne knjige o oblikah, barvah in številih, prav tako krajše pesmice ter knjige, ki spodbujajo ustvarjalnost in vsebujejo različne nalepke, pobarvanke in podobno. "Z otrokom glejte in berite knjige, ko je umirjen – idealen čas je zvečer, preden gre spat –, in s tem ustvarite večerno rutino. Pripravite mu bralni kotiček in mu dajte možnost, da si sam izbere najljubšo knjigo ali slikanico. Če pri knjigi ne zdrži dolgo, mu berite med tem, ko se igra."

Skupaj v knjižnico

Pri štirih letih malčki zelo radi oponašajo branje. "Berejo" svojim igračam in staršem, dele pravljic, ki jim jih redno prebirate, pa znajo na pamet, in tako je dejansko videti, kot da berejo. "Knjige bogatijo čustveni, domišljijski in intelektualni svet otrok, zato svoje malčke spodbujajte k branju in skupaj z njimi obiščite knjižnico ali knjižni sejem," priporoča psihologinja.

Ko vam otrok pripoveduje lastne zgodbice, si jih zapisujte, skupaj pa naredita svojo pravljico, ki jo opremite s sličicami, risbicami ali fotografijami.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima