Avto
208 ogledov

Brez odškodnine za "totalko" ob izobiganju srni?

Nesreča pri Radečah Jože Teraž
Policija je poročala o primeru, ko je vozniku pred avtomobil skočila srna. Voznik se je srni umikal, zapeljal preko travnate nabrežine in se prevrnil na streho. Voznik se ni poškodoval, na avtomobilu pa je nastala »totalka«. Napisan je bil uradni zaznamek za zavarovalnico. Ali je voznik v tem primeru upravičen do povrnitve škode?

Tina F. Dular iz Slovenskega zavarovalnega združenja je pojasnila, da je na to vprašanje zelo težko odgovoriti z jasnim odgovorom da ali ne. Gre namreč zato, da je kritje škode odvisno od zavarovalnih pogojev, ki se lahko od zavarovalnice do zavarovalnice razlikujejo.

"Če povzamemo konkretni primer zavarovalnih pogojev ene od zavarovalnic, bi bila na primer po kasko pogojih taka škoda krita, če bi imel voznik sklenjeno zavarovanje splošnega kaska, kjer je naprimer krita tudi škoda zaradi prevrnitve. Če bi imel voznik urejeno samo zavarovanje po kombinaciji "divjad", to po tej kombinaciji ne bi bilo krito, ker ni prišlo do neposrednega stika vozila in divjadi (nalet). Če bi prišlo do naleta (neposrednega stika), bi bila po tej kombinaciji krita samo škoda zaradi tega naleta, ne pa tudi nadaljnja škoda zaradi prevrnitve," pojasnjuje Dularjev in svetuje, da je potrebno biti že pri sklepanju zavarovanja pozoren na zavarovalne pogoje posamezne zavarovalnice, saj se ti lahko razlikujejo.

Ravnajte prisebno!

V primeru, če z avtomobilom trčite z divjadjo je treba naprej zavarovati mesto nesreče, da ne pride do naleta drugega vozila, potem pa o nesreči obvestiti center za obveščanje na številko 112. Tam o nesreči obvestijo upravljalca lovišča, ki poskrbi za povoženo divjad. Prisvojitev divjadi je prepovedana. Če v nesreči žival ni poginila, je toliko pomembneje, da voznik policistom in lovcem opiše, v katero smer je pobegnila, saj je poškodovana žival lahko nevarna.

Komentarjev 17
  • Žurnalček 09:07 30.avgust 2014.

    Jaz bom njemu rešil življenje , ko on kolovrati po cesti v kakršnjem koli stanju - ni predpisa- jaz bom uničil avto in si sam plačal škodo! Ne izogibajte se oviram , ki so veliko slabotnejše od vašega avta. ...prikaži več Samo bremza in volan naravnost. Vse ostale variante so granata v vašem žepu !

  • Žurnalček 09:03 30.avgust 2014.

    Edino pravilno !

  • Žurnalček 09:02 30.avgust 2014.

    Kaj se bojiš , da te tudi nekdo prijavi zaradi sranja , ki ga delaš po cesti. Prijateljček , v Švici gre kazen za kakršen koli prometni prekršek , že po sami prijavi privatne osebe , kjer sploh ni merodajno ...prikaži več , da je ona tudi voznik !