Slovenija
24 ogledov

Brez zajtrka in pretežki

Otrok Shutterstock
Slovenski otroci. Po izobraževanju na petem mestu, po tveganem vedenju na 21.

Skrb vzbujajoče je, da je v Sloveniji najvišja stopnja pretežkih otrok (18 odstotkov) med državami Srednje in Vzhodne Evrope ter med vsemi državami v raziskavi najnižja stopnja otrok, ki zjutraj redno zajtrkujejo (43,6 odstotka), piše v poročilu o blaginji otrok v 29 gospodarsko najrazvitejših državah sveta. V poročilu Unicefovega raziskovalnega centra Innocenti je Slovenija z 12. mestom najvišje uvrščena država iz Srednje in Vzhodne Evrope tik za Belgijo, Dansko in Irsko.

V okviru materialne blaginje otrok se Slovenija uvršča na osmo mesto, na področju zdravja in zaščite pa na šesto. Slovenija ima takoj za Islandijo najnižjo stopnjo umrljivosti novorojenčkov (2,3 smrti na tisoč rojstev) med državami OECD. Po izobraževanju je Slovenija na visokem petem mestu; kar 91 odstotkov mladih med 15. in 19. letom je vključenih v izobraževanje.

Skoraj polovica se je tepla

Po tveganem vedenju otrok in mladih, starih 11, 13 in 15 let, se po številu tistih, ki so bili vsaj dvakrat doslej vinjeni, uvrščamo na 21. mesto, po številu otrok, ki so v zadnjem letu uživali marihuano, pa na 22. mesto. Kar 42 odstotkov otrok je bilo v enem letu vsaj enkrat vpletenih v fizični pretep, 21 odstotkov pa je bilo žrtev medvrstniškega nasilja.

Podatki so o življenju otrok iz leta 2010 in zrcalijo odločitve vlad pred nastopom gospodarske krize, Unicef pa zaznava, da je gospodarska kriza v zadnjih treh letih občutno vplivala na poslabšanje položaja otrok tudi v Sloveniji.

Komentarjev 1
  • dragec 14:00 11.april 2013.

    Slovenski šolarji (pa tudi otroci v vrtcih) so odvisni od idej naših butastih poslancih, ministrih in predsednikov vlade RS. To je nesramno, ko otroka izkoristiš v predvolilne in oblastniške boje.