Svet
20 ogledov

Brezposelnih več kot 200 milijonov

zaposlitev Anže Petkovšek
Pred vrati je še hujša kriza, ki proteste proti novim varčevalnim ukrepom prinaša tudi na Zahod, napoveduje ILO.

Mednarodna organizacija dela (ILO) napoveduje, da se bo stopnja brezposelnosti še zvišala in povzročila val protestov v Evropi in na Bližnjem Vzhodu. ILO svari, da bodo nekateri varčevalni ukrepi razmere le še poslabšali.

"Prihodnji meseci bodo ključni, da bi preprečili dramatičen padec zaposlitev in nadaljnje občutno poslabšanje socialnih nemirov," meni glavni avtor študije Raymond Torres. Torres meni, da stroga fiskalna politika, ki preprečuje nastanek novih služb in zmanjšuje število trenutnih, lahko še poslabša ekonomske težave in obete za okrevanje.

V poročilu navajajo, da je brezposelnih več kot 200 milijonov ljudi, kar je 6,2 odstotka vse potencialne delovne sile. V državah kot sta Španija in Grčija je stopnja brezposelnosti več kot 40-odstotna.

Potrebnih 80 milijonov služb

Da bi se razmere vrnile na stanje, kot je bilo pred začetkom krize, bi bilo treba ustvariti najmanj 80 milijonov nov zaposlitev, večino v državah v razvoju. Do tega bi moralo priti v naslednjih dveh letih. Dosedanje študije kažejo, da je realno dosegljiva le polovica. To pomeni, da bi potrebovali najamnj pet let, da bi se vrnili na stanje iz leta 2007.

Nezadovoljstvo s trenutnim stanjem pomeni povečano tveganje za širjenje socialnih nemirov. V tretjini od 119 držav, v katerih je ILO izvedel raziskavo, se je nezadovoljstvo zvišalo. Delavci, še posebej pa mladi, izgubljajo zaupanje v oblast in so nezadovoljni s politiko, ki daje prednost bogatim.

Komentarjev 1
  • Avatar atojeto
    atojeto 00:14 01.november 2011.

    Saj ne rabim službe, rabim denar. Kako se najlažje in najhitreje dobi grško državljanstvo?