Slovenija
14 ogledov

Mladi prestrašeni zaradi brezposelnosti

Mladi samohranilki iz Kranja ni treba skrbeti, da bi otroci odgovarjali za dolgo Žurnal24 main
Mladi delavci so prestrašeni, ugotavlja Mednarodna organizacija dela (ILO).

Mednarodna organizacija dela (ILO) je v ta teden objavljenem poročilu Trendi zaposlovanja mladih v svetu opozorila na "prestrašeno" generacijo mladih delavcev, nad katerimi v razvitih državah visi grožnja visoke stopnje brezposelnosti, višja stopnja neaktivnosti in vedno večji obseg prekernih del, v državah v razvoju pa vztrajna revščina.

Prestrašenost mladih delavcev je bilo intenzivneje zaznati od izbruha gospodarske in finančne krize leta 2008, po svetu se kaže tudi v protestih in nemirih.

Organizacija je s tem namignila na arabsko pomlad. Kot je navedla, je bil v državah Bližnjega vzhoda in severne Afrike v zadnjih 20 letih kljub napredku na področju izobraževanja brezposeln vsak četrti mlad prebivalec.

Glede na poročilo je absolutno število mladih brezposelnih vrh doseglo leta 2009 (75,8 milijona). Lani se je število mladih brez dela zmanjšalo na 75,1 milijona oziroma na 12,7 odstotka, letos pa naj bi upadlo na 74,6 milijona oziroma na 12,6 odstotka.

ILO pri zmanjševanju števila brezposelnih opozarja, da ga ne gre toliko pripisati zaposlovanju kot predvsem umiku mladih s trga delovne sile.

Med razvitimi državami so izpostavili zaskrbljujoče trende na Irskem, kjer se je stopnja brezposelnih mladih z devet odstotkov leta 2007 zvišala na 27,5 odstotka leta 2010.

Med državami v razvoju pa se je organizacija posebej dotaknila držav v južni Aziji in Podsaharski Afriki. Tu je stopnja brezposelnosti mladih sicer manjša, vendar pa mladi dejansko nimajo drugih možnosti kot delati. Čeprav delajo, pa so zelo revni, so dodali v organizaciji.

Komentarjev 1
  • privat 07:54 31.oktober 2011.

    kaka je to država....toliko časa vemo za krizo in še vedno ni sprejet noben konkreten zakon za reševanje malih ljudi?? Še vedno država pustoši z svojomi zakoni..20°ddv,nemogoče kazni,predragi socialni prispevki,premajhne plače ....