Slovenija
55 ogledov

Brglez zavrnil zahteve, zahtevajo njegov odstop

SMC kongres Saša Despot
Predsednik DZ ne bo določil roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevam za razpis referendumov. Predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije (SDMS) pravi, da bodo šli na sodišče. V Zedinjeni Sloveniji zahtevajo Brglezov odstop.

Predsednik DZ Milan Brglez se je za zavrnitev odločil, da bi zavaroval pravico do zakonodajnega referenduma in v skladu z načelom pravne države preprečil njene morebitne zlorabe. Podrobneje bo razloge pojasnil v torek. 

Predsednik SDMS Martin Ivec meni, da je Brglez s to potezo odvzel ljudstvu ustavno pravico in zadnjo pravico pri soodločanju o državni ureditvi. Ivec je dejal, da je "veliko zakonov spisanih v korist eliti v Sloveniji in da bi težko ugotovili korist za širšo slovensko populacijo". Prepričan je, da Slovenija ni več demokratična, pravna in pravična država, temveč ureditev spominja na "banana republiko". "Morda pa je predsednik državnega zbora zlorabil svoj položaj, kar bomo tudi predali v presojo na sodišče," je zapisal.

Zahtevajo Brglezov odstop

V Gibanju Zedinjena Slovenija zahtevajo takojšen odstop predsednika DZ, "ker gre pri njegovi odločitvi glede zavrnitve referendumskih pobud za očitno kriminalno početje, terorizem in poskus spremembe ustavne ureditve Republike Slovenije". Prepričani so, da je Brglezova odločitev samovoljna in da zanjo nima ne ustavne ne zakonske podlage. Očitajo mu zlorabo položaja. 

"V ZSi smo doslej načelno podpirali aktivnosti SDMS, odslej pa javno sporočamo, da smo jim na voljo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, izkušnjami in znanjem," so še pridali.

Komentarjev 18
  • Zmago 08:33 04.maj 2016.

    Ma lepo te prosim, in kakšni so ti "drugi vzvodi" ??......................Metanje granitnih kock pa bakel v policaje,....... ?? na račun katerih je ta tić od Brgleza prišel tja, kjer je zdaj !!!Lahko bi pa zbirali referendumske pobude pa 1x ...prikaži več letno ali na 2 leti povprašali državljane o tem in onem !!! Na A4 gre kar nekaj vprašanj, ne samo eno !!

  • ak 16:12 03.maj 2016.

    V razmislek vsem: Tega manevra z zbiranjem podpisov se lahko loti vsak, ki uspe zbrati 4000 ljudi na kupu, se pravi skoraj vsak reprezentativen sindikat. Če je treba razpisati referendum vsakič, ko nekomu kaj ne bo v redu, je očitno ...prikaži več nekaj narobe s sistemom, ki to dopušča. Podpiram Brgleza. Škoda, da se je moral poslužiti te poteze, še bolj pa škoda, da nekdo zlorablja ta izredno pomemben institut neposrednega odločanja. Skratka, čestitke za to potezo, za katero je bilo potrebnega veliko poguma, a sedaj je na vas (na vsakokratni) politiki, da je v prihodnosti ne zlorabite, ker ima tudi ljudstvo druge vzvode.

  • Zmago 12:48 03.maj 2016.

    Demokracija je samo slepilo, da se levi in desni kregajo za.............OSLOVO SENCO, eni pa veselo kradejo, ker točno vedo, da jim nihče ne more stopiti na kradljivo taco. Država pa tone v pufih, ki jih dajejo "dobri stričeki Samueli"