Šport
70 ogledov

Calcit povedel z 2:1

Calcit odbojka Saša Despot
Odbojkarice Calcita Ljubljane so v tretji tekmi finala končnice v 1. DOL za ženske doma premagale Novo KBM Branik s 3:1 (-21, 15, 15, 22). Branilke naslova v zmagah zdaj vodijo z 2:1.

Na prvi finalni tekmi v dvorani Tivoli so odbojkarice Calcita Ljubljane do zmage prišle po preobratu, ko so zaostajale z 0:2 v nizih, na drugi v Mariboru pa je bila Nova KBM Branik boljša v vseh elementih igre in branilkam naslova ni oddala niti niza. 

Čeprav so Mariborčanke v prvem nizu povedle 3:1, so domače odbojkarice na servis Elene Kučej in po zaslugi uspešne igre v napadu Olivere Kostić dosegle štiri točke zapored, na prvi tehnični odmor pa so odšle s prednostjo treh točk. Z novo točko razpoložene Kostićeve so kalcitovke bankirkam pobegnile na pet točk (13:8), takšna je bila njihova prednost tudi ob drugem tehničnem odmoru, vodile so tudi z 18:12. V nadaljevanju niza so bile nato na igrišču praktično le gostujoče odbojkarice, ki so na servis Sare Najdič in po zaslugi Ize Mlakar izid na 19. točki izenačile, Mlakarjeva pa je Branik nato popeljala še do vodstva 20:19. Odlična korektorica mariborske ekipe je gostjam priigrala štiri zaključne žoge za vodstvo 1:0 v nizih, sama je izkoristila drugo.

Navkljub zapravljeni priložnosti v uvodnem nizu so domače odbojkarice v drugega krenile odločno in z asom Kostićeva Bruna Najdiča, trenerja Branika, prisilile, da je vzel polminutni odmor, ki njegovi ekipi ni prav veliko pomagal. Domačinke so s točko Slavine Koleve gostjam, ki so popustile na sprejemu, pobegnile na osem točk (14:6), svojo prednost pa so ohranile do drugega tehničnega odmora. Tokrat v njihovi igri ni prišlo do padca, vse kar je Mariborčankam do konca niza je bilo, da so se domačinkam dvakrat približale na pet točk zaostanka. Izenačenje v nizih je potrdila Kostićeva.

Tudi tretji niz so kalcitovke začele z dobrim servisom, boljšo igro v bloku in napadu, kar jim je po uspešnem napadu Koleve prineslo vodstvo 9:4. Vodile so tudi s 13:7, a so se Mariborčanke vrnile v igro in osvojile tri zaporedne točke. Za pol minute odmora se je nato odločil Gašper Ribič, trener ljubljanske ekipe, gostiteljice so nato rešile nekaj "težkih" žog ter z izjemno točko Koleve na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo šestih točk. Po odličnem bloku Ilke van de Vyver je bilo že 21:14 za branilke naslova, ki so tudi ta niz zanesljivo dobile.

Na servis Kučejeve so z blokom Koleve, ki je zaustavila Mlakarjevo, domače odbojkarice v četrtem nizu povedle 4:0, vodile so tudi še 11:6. Toda na servis Anite Sobočan so Mariborčanke že na 11. točki izid izenačile. Gostje so popravile igro v bloku, v obrambi polovile nekaj "težkih" žog, domačinke pa niso bile več tako učinkovite v napadalnih akcijah. Z blokom Mlakarjeve so gostje po novem zaostanku treh točk izid na 17. točki izenačile, po avtu Potokarjeve pa prvič v četrtem nizu povedle (18:17). Toda v končnici so bile bolj zbrane domače odbojkarice, ki so z blokom Kostićeve še enkrat več gostjam pobegnile (22:19). Prednost so ohranile do konca tekme, zadnjo točko je dosegla Koleva.

Četrta finalna tekma končnice bo na sporedu v četrtek, ob 18. uri, v mariborski športni dvorani Lukna.

Izjavi po tekmi:

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: "Razmišljali smo le o tem, kako dobiti tri nize. Je pa res, da smo izgubili že dobljeni uvodni niz, ampak v ženski odbojki so takšna nihanja pogosta. Na koncu sem vesel, da smo dva niza odigrali res na visoki ravni, pa tudi v zadnjem zdržali še zadnji pritisk Mariborčank. Vendar je to šele druga dobljena bitka, vemo, da potrebujemo še eno za osvojitev tistega, kar je naš cilj. Upam, da se bo tradicija ohranila in da bomo še tretjič naslov državnega prvaka proslavili v Mariboru."

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: "V Mariboru smo bili osredotočeni na igro, vedeli smo, kaj želimo, kako do tega priti in to smo tudi naredili. Danes smo šli v tekmo preveč mehko, razlogov, zakaj je do tega prišlo, ne vem, bi pa lahko iz tiste zmage in igre, ki smo jo prikazali prejšnji petek, danes lahko iztržili več. Z izjemo uvodnega niza, ko smo po drugem tehničnem odmoru igrali na ravni, ki sem jo pričakoval, deloma nam je to uspelo tudi v četrtem nizu, drugače pa smo igrali slabo. To ne zmanjšuje uspeha domačink, ki so prikazale dobro odbojko. Tudi jaz kot trener sem zagotovo naredil nekaj napak, zavedam se, katere so to bile in do četrtka jih bomo skušali odpraviti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.