Šport
69 ogledov

Cas zavrnil pritožbo Mazejeve

Tina Maze v Soldnu Anže Furlan
Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani je zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe glede alpske smučarke Tine Maze, ki sta jo predlagala njena pooblaščenca, odvetnika Giovanni Brosadola Pontotti in Damijan Terpin.

Sodišče Mednarodne smučarske zveze (Fis) je 2. oktobra lani odločilo, da Tina Maze kljub ugotovljenim zdravstvenim težavam, ki jih je bilo moč rešiti le s kirurškim posegom, ni upravičena do bolniškega statusa.

Zoper to odločitev se je Mazejeva pritožila na Cas, njena pooblaščenca sta v okviru pritožbenega postopka predlagala izdajo začasne odredbe, s katero bi Cas začasno odobril bolniški status in ji tako vrnil, po mnenju njenih odvetnikov neupravičeno odvzeto pravico do startne številke, ki jo je imela ob prekinitvi svoje tekmovalne dejavnosti marca 2015 v Meribelu.

Nerazumljivo in nesprejemljivo?

Tako Brosadola Pontotti kot Terpin izražata začudenje in zaprepadenost ob trditvi Casa, ki je navedena v točki 6.5 obrazložitve, da v kolikor Tina Maze v Mariboru starta po številki 30 namesto v prvi petnajsterici, ji s športnega vidika ne bo nastala nobena nepopravljiva škoda, pač pa le manj ugoden položaj.

Odvetnika Mazejeve sta namreč prepričana, da vsak povprečen televizijski gledalec smučarskih tekem ve, kako velika je v smučanju razlika, če tekmovalec starta med prvo petnajsterico ali šele po trideseterici, kar sta skušala v predlogu za izdajo začasne odredbe sodišču tudi podrobno obrazložiti. Zato ocenjujeta, da je odločba Casa v tem smislu pravno nerazumljiva in nesprejemljiva, kontradiktorna in v celo v nasprotju z notoričnimi dejstvi.

Casu očitajo kršitev človekovih pravic

Mazejeva bo torej morala v Mariboru startati po prvi trideseterici, postopek na Casu za priznanje njenega bolniškega statusa od oktobra 2015 dalje pa se nadaljuje najverjetneje z izvajanjem predlaganih dokazov, ki pa so po mnenju pooblaščencev Mazejeve povsem enoznačni in jasni, saj je njena zdravstvena težava terjala celo kirurški poseg, tako da je bila v tistem času njena nezmožnost za naporne treninge in tekmovanja povsem očitna. Po mnenju Brosadole Pontottija in Terpina gre za očitno kršitev ene od osnovnih človekovih pravic, pravice do zdravja, sta še sporočila odvetnika.

Komentarjev 9
  • izRODEk 15:16 05.januar 2017.

    Ves čas sem govoril: Tina je OK. Makaronar ni. On jo je naredil - on jo je uničil.Na Zlati lisici jo bo narod na koncu še izžvižgal...

  • jezero 14:54 05.januar 2017.

    Makaronar serje po Tininem imenu. Nikoli več ne bo, kot je bilo.

  • tomaz 14:36 05.januar 2017.

    Na drugem forumu je nekdo napisal in mislim da zadel v črno..Vse lepo in prav ... je zmagovala in nas razveseljevala, vso spoštovanje. Sedaj je pa že preveč! Tina verjemi, da si v teh zadnjih dneh in tednih večini ...prikaži večni Slovencev "presedla" in ta tekma v Mariboru ne bo taka kot, če bi se "normalno" v mejah dobrega okusa poslovila. Ne vem, če je vse to tvoje maslo ali maslo (pre)velikega Masijevga egota in priložnosti po brezplačni reklami g. Terpina ... a žal ob tvojem imenu je grenak priokus..