Slovenija > Črna kronika
130 ogledov

Policisti zasegli več kot 2000 petard

petarde PU Celje
Policisti so po vsej Sloveniji le danes zasegli več kot dva tisoč kosov petard. Vse so imeli v lasti mladoletniki.

Po tragični nesreči so policisti po vsej državi poostrili nadzora nad uporabo pirotehnike. Le celjski, gorenjski in pomurski policisti pa so zasegli več kot 2000 kosov prepovedanih petard.

V Celju so obravnavali mladoletnika, ki sta imela pri sebi prepovedana pirotehnična sredstva. "Mladoletnika sta bila na poti v šolo, ko so ju ustavili policisti," je sporočila predstavnica PU Celje Milena Trbulin in dodala, da sta imela pri sebi 846 kosov pirotehničnih sredstev Magnum XXL in Pirat, ki spadajo v II. kategorijo (FII), katerih posest in uporaba je prepovedana. Policija bo zoper oba mladoletnika podala obdolžilna predloga.

Na območju Murske Sobote pa so policisti v hišni preiskavi pri mladoletniku zasegli 140 kosov različnih pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok in so prepovedana. "Zoper mladoletno  osebo  bodo  policisti  napisal  obdolžilni predlog na okrajno sodišče Murska Sobota," je povedala predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš

Petarde hranil kar v šoli

Škofjeloški policisti so obravnavali mladoletnika, ki je v osnovni šoli hranil več zavojev nedovoljene pirotehnike. Skupno je bilo zaseženih skoraj 1.000 kosov petard "Damonen Racher", "Satans Kracher" in "Zeus Special". Ker je mladoletnik petarde hranil v šoli, je mogoče sklepati, da je petarde preprodajal drugim učenkam, je ugotovitve povzel predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos. Prekršek je naznanila šola, na kateri so policisti o nevarni rabi pirotehnike tudi predavali. 

Že v petek pa so se jeseniški policisti odzvali na prijavo motenja javnega reda s pirotehniko. Več kot 100 kosov petard "pirat" so v postopku zasegli otroku, ki je bil del skupine mlajših oseb, ki so uporabljali to pirotehniko. V obeh primerih so policisti govorili tudi s starši. 

Morali amputirati obe roki

poškodbe po petardi | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana

Opozorila pred nevarnostjo pirotehnike so se v tem tednu zvrstila, po tem ko so zdravniki UKC Ljubljana opozorili, da se je v ponedeljek popoldne hudo poškodoval 14-letni fant. Do eksplozije je prišlo v domači hiši, za kateri priotehnični izdelek je šlo, še ni točno znano, zelo verjetno pa je šlo za pirotehnično sredstvo, katerega prodaja ni dovoljena. Pri eksploziji je fant utrpel hude poškodbe obeh rok, zaradi česar so mu morali obe roki amputirati. Poleg tega je utrpel hude poškodbe glave, prizadeta naj bi bila tako sluh kot vid. 

Policija opozarja vse mladoletnike, predvsem pa njihove starše, da poučijo otroke o nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev in da jih poučijo o varni uporabi dovoljenih pirotehničnih sredstev. V zadnjih letih je do poškodb največkrat prihajalo prav pri uporabi pirotehničnih sredstev, katerih prodaja in uporaba ni dovoljena. 

Črni trg petard cveti. V Slovenijo so od leta 2008 prepovedane, kljub temu pa z nakupom ni nobenih težav. Na tržnem inšpektoratu trenutno izvajajo akcijo poostrenega nadzora prodaje pirotehnike. Prodajalec in poznavalec pirotehničnih sredstev Žan Šude pojasnjuje, da mnoge spletne trgovine na dom dostavijo vse, kar posamezniki naročijo, ne da bi karkoli vprašali. 

Komentarjev 11
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:54 22.december 2016.

    Mene glede pirotehnike nobena prepoved ne bo ustavila. Silvestrovo sploh ni Silvestrovo, če vsaj malo ne poka, računam pa, da bo letos kot na soški fronti! Pri pirotehniki je varnost prav tako pomembna, kot pri elektriki ali plinu in če ...prikaži več se varnost upošteva, ni nobenih bojazni, da bi se zgodilo kaj hudega!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:50 22.december 2016.

    Taka poškodba ne nastane zaradi ene petarde, butl!

  • smejka 19:44 22.december 2016.

    Pa ne bit tak butec, no! Če bo vsak podučil svojega otroka, je velika verjetnost, da do takih tragičnih nesreč ne bo prihajalo...in to si vsi normalni želimo.Zato ne mešati vsega z vsem!!!!Kaj ko bi še h30 prepovedali?....Povejte fantom, ...prikaži več, da so petarde nevarne, pa srečno v novo leto.