Slovenija
32 ogledov

Centralni register posojil?

denar, euro, bankovci Žurnal24 main
Vlada bo na eni od prvih popočitniških sej v obravnavo v DZ poslala predlog zakona o centralnem kreditnem registru, s katerim se bo vzpostavila centralizirana zbirka podatkov o najetih kreditih tako poslovnih subjektov kot fizičnih oseb.

Po predlogu zakona, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu, bo centralni kreditni register vzpostavila in upravljala Banka Slovenije. V njem se bodo zbirali podatki o kreditojemalcih in njihovih kreditnih poslih.

Ker gre za osebne podatke in hkrati tudi za zaupne bančne podatke, bo morala Banka Slovenije varovati njihovo zaupnost, bo pa v skladu z predlaganim zakonom vzpostavila elektronski sistem za izmenjavo teh podatkov.

Vpogled v ta sistem bodo imeli banke s sedežem v Sloveniji oz. v kateri od članic EU, ki prek podružnice ponujajo kredite območju Slovenije, pa tudi drugi posojilodajalci s sedežem v Sloveniji, ponudniki plačilnih storitev, Družba za upravljanje terjatev bank, Stanovanjski sklad RS in Slovenski okoljski javni sklad.

Še vedno ni pravne podlage

Za vzpostavitev sistema za izmenjavo podatkov o kreditnih poslih poslovnih subjektov pa trenutno v nacionalni zakonodaji ni pravne podlage, čeprav je ravno prekomerna izpostavljenost do podjetij v največji meri prispevala k visokemu deležu slabih terjatev, zaradi česar je bilo treba v letih 2013 in 2014 sanirati bančni sistem, piše v predlogu zakona.

Na finančnem ministrstvu so prepričani, da bo imela uveljavitev zakona pozitivne posledice na gospodarstvo. Delež slabih posojil v bančnem sistemu se bo zmanjšal, kar bo bankam omogočilo ponovno bolj aktivno kreditiranje gospodarstva, podjetjem z uspešnimi poslovnimi rezultati ter ambicioznimi načrti pa lažje dostopanje do bančnih posojil. Vzpostavitev centralnega kreditnega registra pa bo preprečevala tudi prekomerno zadolženost podjetij.

Komentarjev 10
  • matermila 17:10 28.avgust 2016.

    Kaj register bedastih državnih birokratov že imajo?

  • Mitja Vilar 23:42 27.avgust 2016.

    Uslužbenci finančnetga ministrstva ne razumejo povsem finančenga poslovanja. Banke pogledajo izpostavljenost do dguhih bank, prilive ter zavarovanje. Pa če je njihova genialnost narejena ali ne. Bi jim pa po letu in pol lahko že kdo povedal, da so obdavčili socialne ...prikaži več prispevke. za to moraš bit inajmanj diplomiran ekonomist ali pa diplomiran pravnik s pravosodnim izpitom. Socialni prispevki, ki se obračunavajo za študentsko delo so od lasnega januarja, ko je Mrakova dal spremembe študentskga dela v zakon, unikum planeta.

  • blueone 21:41 27.avgust 2016.

    Kaj je pa s tistimi milijonskimi krediti, ki se ne vračajo...a za tiste pa ni nobenega registra?