Slovenija
784 ogledov

MZ: Cepljenje za nekatere bolezni obvezno, za druge priporočljivo

Oslovski kašelj Profimedias
Cepljenje proti določenim nalezljivim boleznim še obvezno, proti ostalim priporočljivo.

Ministrstvo za zdravje (MZ) je v plan dela vlade za letošnje leto uvrstilo predlog spremembe Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB). Spremembe zakona v delu, ki se tiče obveznih cepljenj in s tem povezanega vprašanja, ali cepljenje še naprej ostane obvezno ali naj postane priporočljivo, so bile v vladnih načrtih že leta 2014.

"Cepljenje proti posameznim nalezljivim boleznim bo zaradi zagotavljanja in varovanja javnega zdravja praviloma še naprej obvezno. Ker je ZNB v posameznih vsebinskih sklopih potrebno posodobiti, želimo poleg tega urediti in poenostaviti tudi postopke cepljenja" o načrtovani spremembi pravijo na ministrstvu za zdravje (MZ).

Obvezno za določene bolezni (ošpice)

Po podatkih ministrstva je večinsko mnenje strokovne javnosti, da bi ukinitev obveznega cepljenja pomembno znižala precepljenost, kar bi pomenilo veliko tveganje za javno zdravje prebivalcev. "Glede na to, bo cepljenje proti nekaterim nalezljivim boleznim praviloma še naprej obvezno (npr. ošpice), za vse ostale bolezni, ki jih lahko preprečimo s cepljenjem, pa bo priporočljivo," pravijo na ministrstvu.

Bo necepljen otrok lahko šel v vrtec?

Otrok v bolnišnici | Avtor: Profimedias Profimedias
Na vprašenje, ali bodo necepljeni otroci v tem primeru deležni posebne obravnave ali omejitve pri vpisu v vrtec, na ministrstvi za zdravje odgovarjajo: "Postopek obravnave necepljenih otrok še ni povsem dorečen, zato o podrobnostih ne moremo govoriti."

Zdravljenja necepljenih otrok ne bodo plačevali

Spremembe Zakona o nalezljivih boleznih v delu, ki se tiče obveznega cepljenja,  bi se morale zgoditi pred uveljavitvijo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), ki je od 1, februarja v javni razpravi.

V predlogu zakona je navedeno, da med pravice iz zdravstvenega zavarovanja med drugim ne sodijo zdravstvene storitve, ki so posledica zdravljenja bolezni, ki neposredno izhaja iz opustitve obveznega cepljenja, če za opustitev cepljenja ni navedenih zdravstvenih razlogov.

"Obvezno cepljenje otrok je brezplačno, saj je država presodila, da gre za javni interes. Kot veste, smo z obveznim cepljenjem nekatere bolezni, ki imajo lahko tudi težke posledice, popolnoma izkoreninili," pravijo na ministrstvu, kjer pa se zavedajo, da precepljenost upada.

precepljenost | Avtor: NIJZ NIJZ
precepljenost | Avtor: NIJZ NIJZ

Ministrstvo: Zaradi modnega trenda, da je cepljenje škodljivo, se bolezni vračajo

Oslovski kašelj  | Avtor: Profimedias Profimedias
"Zaradi "modnega trenda", da so cepljenja nepotrebna ali celo škodljiva, pa sami lahko vidite, da se mestoma, tudi v drugih državah, nekatere bolezni ponovno pojavljajo npr. rdečke. S takim ravnanjem starši, ki otrok ne cepijo, čeprav za to ne obstaja noben zdravstveni razlog, resno ogrožajo svoje, predvsem pa tiste otroke, ki jih zaradi  zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti. Npr. to so vsi otroci onkološki pacienti, ki jih zaradi oslabelega imunskega sistema s cepljenjem ne moremo zavarovati. Skratka, gre za strokovna priporočila in ne za politična," poudarjajo na ministrstvu.

Bodo morali plačati tudi na urgenci?

Na naše vprašanje, ali bodo starši necepljenih otrok morali poravnati tudi stroške za nujno medicinsko pomoč, če bo ta potrebna, na ministrstvu odgovarjajo: "ZZVZZ je še v fazi predloga in bo dan v javno obravnavo. Ministrstvo za zdravje bo po koncu javne obravnave proučilo vse prejete odzive in šele nato sprejelo končno odločitev." Storitve nujne medicinske pomoči sicer vsem krije zdravstvena blagajna, samoplačniško se obračunajo le v primerih, ko je ugotovljeno, da zdravniška pomoč ni bila nujna. 

Starši, ki zdravljenja ne morejo plačati?

Tudi na vprašnje, kaj bo z necepljenimi otroki, če njihovi starši ali skrbniki ne bodo imeli sredstev, s katerim bi plačali zdravljenje, na ministrstvu odgovora še nimajo. "ZZVZZ je še v fazi predloga in bo dan v javno obravnavo. Ministrstvo za zdravje bo po koncu javne obravnave proučilo vse prejete odzive in šele nato sprejelo končno odločitev."

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • boksi 13:52 03.februar 2017.

    Ne bluzi ...

  • boksi 13:45 03.februar 2017.

    Kako 'žrtvujete'?! Saj vendar cepite zato, ker verjamete, da cepivo ščiti vašega otroka, ne zato, ker je zakonsko obvezno (in se bojite globe), ali pa zato, da bi bili zaščitili tiste otroke, ki ne smejo biti cepljeni. Mar ne?

  • wizeman 19:44 02.februar 2017.

    Kako ne ogrožajo nikogar? Seveda ogrožajo, predvsem tiste, ki niso bili cepleni, pa ne po svoji volji. Za tiste je lahko vaša avantura smrtonosna, predvsem za odrasle pa tudi lahko pomeni težko invalidnost. Vaši otroci pa so kljub neceplenosti sorazmerno ...prikaži več varni le zato, ker mi "žrtvujemo" svoje otroke in jih cepimo. Se vam ne zdi to malo neodgovorno?