Slovenija
27 ogledov

Cerar o zdravstvu in privatizaciji

Miro Cerar Anže Petkovšek
Seznama 15-ih podjetij za privatizacijo ne bodo spreminjali. Prve spremembe v zdravstvu lahko pričakujemo še letos.

"Dvakrat je v državnem zboru že potekala temeljita razprava o privatizaciji. Ob tej razpravi se je izkazalo, da prevladujejo močni strokovni, pravni in politični razlogi, da se postopek prodaje 15 podjetij, ki se je začel že v sestavi prejšnje vlade, nadaljuje," je v odgovoru na vprašanje poslanke in predsednice NSi Ljudmile Novak povedal predsednik vlade Miro Cerar.

Trije kriteriji privatizacije

"K temu smo se zavezali in Slovenija je dolžna, da ta proces izpelje do konca. Seveda so upavičeni tudi številni pomisleki, ki se pojavljajo v zvezi s tem. Ko ta proces nadaljujemo, ne smemo dopustiti, da bi potekal brez jasnih kriterijev." Med njimi je Cerar izpostavil tri: transparentnost, primerna cena ter kupec strateškega pomena.

Spremembe v zdravstvu

Vodjo poslanske skupine ZaAB Janija Möderndorferja je zanimalo, kaj pripravlja vlada na področju zdravstva. "Kot veste, se zavzemam za temeljito reformo zdravstvenega sistema in zdravstva," je povedal Cerar. "Prepričan sem, da bodo prvi premiki vidni že letos, čeprav prava strukturna reforma zahteva dalj časa."

Naštel je zaključek projekta eZdravja, ki bo prinesel boljšo komunikacijo z uporabniki zdravstvenih storitev ter izpeljavo gradnje urgentnih centrov ter diagnostično-terapevtskega servisnega objekta v Ljubljani. Napovedal je tudi spremembe na področju zdravstvenega zavarovanja. "Potrebujemo drugačen zdravstveni sistem, zdravstvena blagajna mora biti kompatibilna z ministrstvom, pripravljena na reforme."

"Vključili bomo tuje strokovnjake"

Na ministrstvu za zdravje se po Cerarjevih besedah na spremembe zelo intenzivno pripravljajo, a imajo veliko tekočega dela, med drugim zaradi velikih korupcijskih tveganj. Kot je dejal, pripravljajo javni posvet o reformi zdravstva, v katerega nameravajo vključiti tudi tuje strokovnjake.

Komentarjev 4
  • jaki 20:39 26.januar 2015.

    Zgolj v vednost. Kakšna pa je "prostovoljna zavarovalnica"?

  • Ferluci 15:22 26.januar 2015.

    Spet bluzi. Vključili bodo "tuje strokovnjake". Pa spet projekti in poročila, predlogi, smernice - skratka nič od nič. In kje je sedaj njegova toliko opevana predvolilna 'ukinitev prostovoljne zavarovalnice' ? A na to je pa pozabil? Verodostojnost, tovariš Cerar. Če ...prikaži več. Če nekaj predvolilno obljubite, morate izpeljati - ali pa ste ugotovili, da vaše obljube le niso bile tako dobre, kot ste bili prepričani?

  • mirko 13:45 26.januar 2015.

    Prepričan sem, da bodo zaradi privatizacije Cerarja odžagali, pa ne opozicija, ampak tisti ki so ga na ta stolček nastavili. Sedaj se že pripravlja medijski pogrom proti njemu in njegovi vladi na FDV-ju in Murglah.