Slovenija
13 ogledov

Cerar za novo ministrico za finance predlagal Matejo Vraničar Erman

Mateja Vraničar mediaspeed
Predsednik vlade Miro Cerar se je odločil za novo ministrico za finance predlagati državno sekretarko na finančnem ministrstvu Matejo Vraničar Erman. Na tem položaju bo nasledila Dušana Mramorja, ki je sredi julija nepričakovano odstopil. Ena najpomembnejših nalog Vraničarjeve bo ponoven poskus uvedbe davka na nepremičnine.

Mramor je javnost z odločitvijo o nepreklicnem odstopu presenetil sredi julija. Pojasnil je, da odhaja iz razlogov izrazito osebne narave.

Že kmalu zatem se je kot najresnejša kandidatka za njegovo naslednico začela omenjati Mateja Vraničar Erman, Cerar pa je obljubil, da bo kandidata za novega finančnega ministra predlagal takoj po poletnih počitnicah, kar je tudi storil.

Medtem finančno ministrstvo začasno vodi ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj.

Vraničarjeva je poudarila, da se zaveda velike odgovornosti, ki jo to priznanje njenemu delu prinaša, a je pripravljena na številne izzive, ki jo čakajo to jesen in v prihodnje.

Kot je zapisala, so cilji na področju dela ministrstva za finance v splošnem sicer že določeni, tako v programskih dokumentih vlade kot tudi v strateških dokumentih ministrstva, ki so bili oblikovani z Dušanom Mramorjem, ki je sredi julija nepričakovano odstopil z mesta finančnega ministra.

"Prevzeti to odgovornost za ministrom, kot je bil Dušan Mramor, predstavlja še poseben izziv, saj so načrtovani cilji postavljeni zelo visoko in ambiciozno. Po drugi strani pa uigrana ekipa ministrstva, ki je Mramorjeva dediščina, predstavlja zagotovilo, da je te cilje z veliko truda, entuziazma in povezovanja z drugimi deležniki tudi mogoče uresničiti," je še dodala Vraničarjeva.

Že 24 let na ministrstvih

Vraničar Ermanovi sobane zgradbe finančnega ministrstva na Župančičevi ulici v Ljubljani niso tuje. 50-letna pravnica z magisterijem s Harvarda se po njih sprehaja že 24 let in čeprav nima vidnega političnega ozadja, ji strokovnost priznavajo vsi.

Mateja Vraničar Erman se je rodila 7. novembra 1965. Osnovno šolo in gimnazijo je končala v rodni Škofji Loki, leta 1989 je diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani, leta 1997 pa je zaključila študij magisterija iz javne uprave na univerzi Harvard v ZDA.

Najprej se je leta 1989 zaposlila na ministrstvu za zunanje zadeve, kjer so bile njene poglavitne naloge strokovno delo na področju priprave pravnih podlag za ustanovitev slovenske carinske službe ob osamosvojitvi ter strokovno delo na področju priprave predpisov s področja zunanjetrgovinskega in deviznega poslovanja.

Leta 1993 je prišla na ministrstvo za finance. Tu je opravljala različne naloge, predvsem v organizacijskih enotah ministrstva, pristojnih za oblikovanje carinskega in davčnega sistema. Med drugim je bila tudi članica slovenske delegacije na pogajanjih o prosti trgovini z različnimi državami in skupinami držav ter za vstop Slovenije v GATT. V času slovenskega predsedovanja EU je predsedovala delovni skupini sveta za davčna vprašanja.

Strokovnjakinja za davke in carinsko pravo

Ima bogate izkušnje s področja davčne zakonodaje in je med drugim avtorica oziroma soavtorica več knjig s področja davčnega in carinskega prava, bila pa je tudi samostojna predavateljica za različne organizatorje usposabljanj in izobraževanj.

Kot državna sekretarka je prvenstveno odgovorna za področje davčnega in carinskega sistema, proračuna in javnega računovodstva, na tem položaju pa je bila v času treh finančnih ministrov: Francija Križaniča (april 2010 - februar 2012), Uroša Čuferja (marec 2013 - september 2014) in Dušana Mramorja (september 2014 - julij 2016).

V tem času je sodelovala pri pripravi vrste zakonov in jih precej bolj pogosto kot njen vsakokratni šef finančni minister tudi zagovarjala pri obravnavi v DZ. Med poslanci, tudi opozicijskimi, uživa sloves strokovnjakinje, čeprav mora pogosto poslušati kritike na račun zakonodajnih rešitev, ki jih zagovarja.

 "Gospo Vraničar vedno potisnejo v drek, oprostite. Minister in oni se poskrijejo, ona pa mora zagovarjati stvari, ki večini Slovenk in Slovencev niti v sanjah niso pri srcu," je maja lani v razpravi o uvedbi davčnih blagajn z njenim položajem sočustvoval poslanec SDS Marjan Pojbič.

Razmišljala o možnosti odstopa

Deluje neomajna in trdno prepričana v izrečene besede, a potem ko je ustavno sodišče spomladi 2014 razveljavilo zakon o davku na nepremičnine, je razmišljala o možnosti odstopa. Vendar je takratni finančni minister Uroš Čufer to možnost zavrnil. Ta zakon so pripravili skupaj kot ekipa in njen odstop "absolutno ni opcija", je zagotovil.

Uvajanje davka na nepremičnine

Ponoven poskus uvedbe davka na nepremičnine bo zdaj ena od pomembnejših nalog, s katerimi se bo morala Vraničarjeva spoprijeti, če bo potrjena za finančno ministrico. Dokončati bo morala tudi projekt davčnega prestrukturiranja, ki se ga je s ciljem povečanja konkurenčnosti slovenskega gospodarstva lotil njen predhodnik Dušan Mramor, najprej pa jo verjetno čakajo pogajanja o pripravi proračuna za prihodnji dve leti.

Komentarjev 6
  • Zmago 22:19 27.avgust 2016.

    Drži. Smo v primežu židovskih bankirjev, ki nam posojajo denar !! Ja, in šteje poslušnost !!Mramor je MORAL oditi po moje zaradi "premetačine" ki so jo naredili v Banki Slovenije in svetovalno-revizorski družbi Ernst & Young, in DeloitteNLB,.................http://www.zurnal24.si/predsednik-ecb-zagrozil-sloveniji-clanek-273949

  • Avatar Leon
    Leon 12:40 25.avgust 2016.

    Gospa vsaj ne izhaja iz akademske štale svetih krav kot njeni predhodniki !

  • valerijakregar 12:40 25.avgust 2016.

    bolj kot ta vest je zanimiva tale :http://nova24tv.si/aktualno/nekdanji-novinar-razkriva-vstaje-v-mariboru-so-bile-plod-novinarjev-vecera/o tem pa nič ????????????????