Slovenija
71 ogledov

"Mramor je pomenil tretjino vlade"

Dušan Mramor Anže Petkovšek
"Lahko bi rekel, da je bil Mramor ena tretjina vlade, zato me je njegov odstop presenetil. Nekoga, ki ga bo nadomestil, se bo gotovo našlo, je pa vprašanje kdaj," današnje dogodke na finančnem ministrstvu komentira ekonomist Jože Mencinger.

Stroka se večinoma strinja, da je bil Dušan Mramor dober finančni minister, ki mu je uspelo spraviti v red slovenske javne finance.

"Dušan Mramor je delo opravil dobro. V skladu s pričakovanji, ki smo jih imeli. Položaj finančnega ministra je zasedal drugič, po tej plati ni bil nobeno presenečenje niti v dobrem niti v slabem. Gre pa za velik udarec za vlado, saj je sredi mandata zelo težko najti ustreznega in hkrati ključnega ministra," opozarja ekonomist Bogomir Kovač.

PREBERITE TUDI:

Da si bo vlada težko opomogla, se strinja tudi Mencinger, ki se s konsolidacijo javnih financ, kot enim glavnih dosežkov ministra Mramorja, zaradi diktata Evropske unije ni strinjal.

"Bil je soliden finančni minister. Lahko bi rekel, da je pomenil tretjino vlade, zato me je njegov odstop presenetil. Nekoga, ki ga bo nadomestil, se bo gotovo našlo, je pa vprašanje kdaj," opozarja.  

Odstop Dragonje skoraj gotovo povezan z odhodom Mramorja 

Najbrž je tudi sam ocenil, da je bilo v zadnjih nekaj mesecih tako z vidika univerzitetnih kot tudi vladnih zadev toliko težav, da je zanj to najboljša rešitev, dokler je še mogoč normalen povratek na univerzo, ko lahko v jeseni brez težav začne študijsko leto, dodaja Kovač: "To je za univerzitetnika morda najbolj primeren čas, če se je že odločil za takšen skrajen ukrep." 

Odstop Metoda Dragonje je po njegovem mnenju skoraj gotovo povezan z odhodom Mramorja.

Zaradi operativnih razlogov je Mramor prevzem ključnega resorja v tej vladi pogojeval s prihodom Dragonje na ministrstvo. 

"Po drugi strani se je Dragonja zdaj zapletel v dokaj problematične zadeve v Luki Koper. In ker mu pač ni treba početi vsega, kar politika od njega zahteva, ali pa se je le on v njej nerodno obračal, je po mojem mnenju povsem pravilno reagiral. Na njegovem mestu bi tudi jaz tako. Ne bi tako ravnal, reagiral pa bi tako," poudarja Kovač.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 08:02 14.julij 2016.

    Vsi ti "znani" ekonomisti so del akademske kaste ,ki skrbi za svoj lastni razvoj kapitala !

  • Miran61 18:03 13.julij 2016.

    Končno.

  • valerijakregar 15:34 13.julij 2016.

    kaj če bi kdo od 571 ritoli*nikov povprašal tegale bramorja, koliko od teh silnih denarcev je v žep padlo bramor, tekavćić@co !! :http://svet24.si/clanek/novice/slovenija/577f7e6e59117/novi-milijoni-v-zepe-profesorjev-efto so prvovrstni lopovi, ne pa prvovrstni ekonomisti !pa mencingerjeva delikatesa v znesku ...prikaži večku 300.000 € na dutb !!?????????spet na naš račun !!!!!!!!!nas pa lupijo, lupijo in preprićujejo o svoji poštenosti, moralnosti in sposobnosti !MARŠ !