Slovenija
27 ogledov

Cerkve ne bodo več oproščene

Ljubljanska stolnica Saša Despot
Brez izjem. Obdavčili bi kapele in znamenja.

Med druge objekte, ki bodo glede na predlog zakona o davku na nepremičnine obdavčeni z 0,5-odstotno davčno stopnjo, so uvrščene tudi cerkve, kapele, mošeje, sinagoge, molilnice, verska znamenja in kapelice ter prostori za pastoralno dejavnost in župnišča. Na ministrstvu za finance so potrdili, da predlog zakona o novem davku obdavčuje tudi nepremičnine verskih skupnosti, ki do zdaj niso bile obdavčene.

Pojasnili so, da so do zdaj cerkve lahko bile zavezanke za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, vendar so bili s pojasnilom ministrstva iz leta 1991 plačila oproščeni cerkve, kapele, župnišča, kaplanije, škofijski prostori, semenišča, verske šole, samostani, pa tudi stanovanjski prostori v teh stavbah. Verske skupnosti oziroma njihove nepremičnine, namenjene javni ali poslovni rabi, so bile izvzete tudi iz določil zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je dodatno obdavčil nepremičnine enega lastnika, kadar njihova skupna vrednost presega pol milijona evrov. Ta davek bi morali po besedah ministrstva "načeloma" plačevati za stanovanjske nepremičnine v cerkveni lasti.

Ne vedo, koliko jih bo stalo

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) pa predloga novega davka na nepremičnine še ne more komentirati, saj ga še proučujejo, so sporočili iz SŠK. Pojasnili so, da ne vedo, koliko nepremičnin ima v lasti Katoliška cerkev na Slovenskem oziroma njenih 800 pravnih oseb. Je pa v Sloveniji 2.901 cerkev in znamenj, v registru ministrstva za kulturo o sakralni kulturni dediščini pa je bilo leta 2009 6.157 sakralnih enot (poleg cerkev in kapel zidana znamenja in križi). "To predstavlja približno 80 odstotkov celotne kulturne dediščine v Republiki Sloveniji," so dodali v SŠK.

Na SŠK ne vedo, kolikšna je ocenjena vrednost cerkvenih nepremičnin. Iz baze Geodetske uprave RS pa je razvidno, da je ljubljanska stolnica ocenjena na 1,1 milijona evrov, frančiškanska cerkev na Prešernovem trgu na dobrih 550 tisoč evrov, Plečnikova cerkev svetega Mihaela na Barju pa na dobrih 605 tisoč evrov. Mariborsko stolnico cenijo na dobrih 732 tisoč evrov, cerkev na Blejskem otoku pa na slabih 219 tisoč evrov.

 

 

Komentarjev 36
  • wingspan15 15:09 29.julij 2013.

    Če se že vse kurnike obdavči, ne razumem zakaj bi se cerkvenih objektov ne smelo. Sicer pa sem bila šokirana, ko sem zadnjič na Blejskem otočku morala plačati vstop v cerkev, zvonenje na zvon želja ter razgled iz cerkvenega zvonika. ...prikaži več Se pravi, da zna cerkev zelo prefinjeno vnovčiti vse, kar se vnovčiti da. Pa naj potem še davke plačajo tako kot jih moramo vsi, neglede na to ali zmoremo ali ne. Če ne bomo zmogli, nam bodo pa rubili.

  • mph 15:05 18.junij 2013.

    To ne, ampak zrak je precej bolj čist, poln kisika ... kar je največje zlo, ki je kdaj doletelo ta narod, sestopilo iz oblasti. Samo še za rešetke, da pride, pa bo.

  • mph 09:28 18.junij 2013.

    No, tega nisem vedel za RK, ampak je zadeva očitno ok, saj tudi Karitas ni. Namreč RK lahko primerjamo s Karitasom. Ne mešaj pa sem CERKVE, ki je verska ustanova namenjena izključno zadovoljevanju potreb VERNIKOV. Za splošno dobro imajo pač ...prikaži več Karitas, ta pa je oproščen.Če pa ima nek islamski verski vodja več denarja kot cela Cerkev skupaj, pa me sploh ne zanima v tem kontekstu. Zame tukaj ni razlike, predvidevam seveda, da bodo obdavčene tudi muslimanske, pa harekrišna in ne vem katere še ustanove, kadar je namen ozko usmerjen.