Slovenija
34 ogledov

Vlada ima že danes prvo sejo

Miro Cerar
1/11
Anže Petkovšek
Državni zbor je potrdil nov ministrski zbor, ki mu bo načeloval Miro Cerar. Slovenija je tako dobila dvanajsto vlado.

V državnem zboru so poslanci potrdili vlado Mira Cerarja. Za je glasovalo 54, proti pa 25 poslancev. Novopečeni ministri in ministrice so prisegli pred državnim zborom.

Ob potrditvi ministrske ekipe so se spraznili štirje poslanski stolčki. Dejana Židana bo v novi vladi nadomestila poslanka Marija Bačič, Janka Vebra Franc Križanič, Karla Erjavca Marija Antonija Kovačič in Julijano Bizjak Mlakar poslanka Jana Jenko, ki je bila poslanka DeSUS-a že v prejšnjem mandatu.

Miro Cerar je po imenovanju vlade dejal, da vsi čutijo veliko odgovornost. "Zavedamo se, da Slovenjia potrebuje politično stabilnost, gospodarski razvoj, ureditev javnih financ in veliko socialnega čuta," je povedal. "Od danes naprej je vlada polno operativna. Storili bomo vse, kar zmoremo in znamo, da Slovenijo popeljemo iz krize, da državljanom omogočimo normalno življenje."

Primopredaja poslov nekdanje predsednice vlade in novega predsednija je stekla danes zvečer. Vlada se je ob 21.30 sestala na svoji prvi seji. Na njej bodo po Cerarjevih besedah odločali o nekaterih temeljnih kadrovskih zadevah in se informirali o stanju na območjih, ki jih je minuli konec tedna prizadela vremenska ujma. 

Med kadrovskimi zadevami, o katerih naj bi odločali še danes, je najverjetneje imenovanje generalnega sekretarja vlade, šefa kabineta in ostalih svetovalcev v kabinetu. Po Cerarjevih besedah gre za kadrovske zadeve, ki so osnovne za delovanje vlade. 

Bo pa danes izvedena tudi prva primopredaja na ministrstvu, in sicer na ministrstvu za obrambo. Ob 22.30 bo Roman Jakič predal posle svojemu nasledniku Janku Vebru. 

"Uglasili smo se"

Miro Cerar se je v svojem zaključnem govoru zahvalil za konstruktivna stališča poslanskih skupin in dejal, da se zaveda, da vlado čaka težko delo. "Razpada koalicije si ne želim in bom naredil vse za homogeno in enotno delovanje vlade.“ Cerar verjame v svojo ekipo ministrov in je prepričan, da so sposobni opraviti zadane naloge. Ministrski zbor po njegovem mnenju ni razglašen. V primerih, ki so se zgodili, tukaj je mislil na ministra za infrastrukturo in ministrico za notranje zadeve, je dejal, da so se uglasili in da ni nesoglasij. Poudaril je, da si ne želi ljudi, ki ne znajo misliti s svojo glavo.  

Ponovil je, da je kandidat za ministra za infrastrukturo Peter Gašperšič pri svoji izjavi nekoliko odstopil od tega, kar bo zagovarjala koalicija, a sta se kasneje uskladila. Cerar je prepričan, da je do tega prišlo, ker je kandidat zagovarjal svoje osebno, strokovno stališče. "Zagotavljam, da drugi tir in tretja razvojna os ostajata prioriteti te vlade,“ ob čemer pa je dodal, da sta projekta povezana z visokimi stroški. Sredstva za omenjene projekte bo tako treba iskati izven proračuna. 

"Imamo načrt, vizijo, voljo za izhod iz krize. Zavedamo se preprek,“ je dejal Cerar in napovedal, da bo vlada od sedaj naprej zelo operativna in konkretna. Na očitke, da so predstavili premalo številk, je odgovoril, da dokler nimajo celotnega vpogleda, ne morejo dajati napovedi.  

"Ne želim biti predstavljen kot nek ideal“ 

Cerar je ob koncu svoje razprave opozoril na pretirano visoke etične standarde, ki se jih pripisuje tej vladi. Pričakuje, da se bo na področju etike nekaj naredilo, da se bodo stvari premaknile, obenem pa je izpostavil, "da ne želim biti vedno znova predstavljen kot nek ideal, ker to nisem"

Čisto za konec pa se je dotaknil še imenovanja Alenke Bratušek in ponovil, da nima nobene formalne pristojnosti, da na ta postopek vpliva. "Še vedno je pristojna vlada Alenke Bratušek.“ Stranka je izrazila svoje mnenje, ki pa ga vlada ni upoštevala. Meni tudi, da, ker zadeva ni več v pristojnosti Slovenije, prenehamo z javnim prerekanjem o tem in počakamo na razplet postopka.

"Lobiji ne bodo podprli reform"

Janez Janša iz SDS ocenjuje, da vlada Mira Cerja deluje kot neusklajen orkester in da je njen program brez ambicij. "Konceptualno ambicije ne sežejo dlje od priporočil iz Bruslja etično pa ne dlje od dvakrat zaračunanih potnih stroškov," pravi Janša. Stranki ZL in ZaAB je ocenil kot rezervi kolalicije, ki glasujeta proti največji opozicijski stranki. Za svoje poslance pravi, da bodo "vladi Mira Cerja ponudili roko" pri katerem koli ukrepu v smeri restriktivne fiskalne politike. Sam je prepričan, da nova vlada ne bo izvedla potrebnih reform, saj, kot pravi, "so v ozadju volilnega telesa treh koalicijskih strank lobiji, ki so jih podprli s ciljem, da teh sprememb ne bodo izvedli." 

"Ekipe, ki ni prinesla konkretnih odgovorov, ni mogoče podpreti,“ je v imenu SDS povedal Jože Tanko.

"Vlada naj popravi začetniške napake!"

Jani Möderndorfer iz ZaAB je spomnil na nekatere spodrsljaje ministrov, ki v vlado prihajajo na novo. "Kandidatka za ministrico za notranje zadeve se očitno ni posvetovala ne s predsednikom vlade ne s finančnim ministrom, ko je razmišljala o izstopu policistov iz enotnega plačnega sistema," pravi Möderndorfer. "Upam, da bodo ministra za infrastrukturo svetovalci poučili, da je še možnost za investicije, tudi za drugi tir," dodaja Möderndorfer, ki upa, da bo vlada svoje začetniške napake čim prej popravila.

"Pozabil je na etična načela, da se ne bio zameril šefom v Bruslju."

"Nova ministrska ekipa ni niti pripravljena niti sposobna za radikalni preobrat," je ocenil Luka Mesec iz Združene levice. Mesec ugotavlja, da nova ministrska ekipa ne prinaša novih rešitev, pač pa bo zgolj nadaljevala politiko, ki je odnesla prejšnje vlade. "Etična načela se vsakič, ko se soočijo s politično prakso, razblinejo," se je Mesec spotaknil ob večkrat slišano Cerarjevo napoved, da bo njegova vlada etična in moralna. Glede imenovanja Alenke Bratušek je Cerar "raje pozabil na etiko, kot, da bi se zameril bruseljskim šefom," pravi Mesec in dodaja, da je Cerar etiko pozabil tudi ob samoimenovanju Karla Erjavca. "Še več, nagradil ga je in postavil na mesto ministra," pravi Mesec.

V imenu ZL je spregovoril Matej Tašner Vatovec in dejal, da ZL ne bo podprla vlade, "zaradi skrbi, da ne bo naredila korenitih sprememb, s katerimi bi prišlo do enakopravnega položaja vseh v družbi". Obenem pa je dodal, da to ne pomeni, da niso pripravljeni podpreti določenih ukrepov. 

Drugi tir ostaja prioriteta

"Ljudje imajo dovolj političnega pobalinstva, prepirov in blokad. Želijo, da vlada takoj poprime za delo," je v predstavitvenem govoru dejal Cerar in napovedal restriktivno fiskalno politiko z zmanjševanjem javnih izdatkov, in povečanjem učinkovitosti pobiranja obstoječih davkov.

"Drugi tir ostaja strateška prioriteta cestnega omrežja, ostaja pa vprašanje zagotovitve sredstev," pravi Cerar in ob tem napoveduje, da bo sredstva za cestni promet potrebno najti izven prihodkov proračuna. Cerar se je tako odzval na zahteve po zamenjavi ministra Petra Gašperšiča, ki je na zaslišanju pred matičnim odborom dejal, da drugega tira ne potrebujemo še vsaj 20 let.

Trije ministri več

V novi vladi bodo trije ministri več kot doslej. SMC bo vodila devet resorjev, DeSUS štiri, SD pa tri. Ministrska mesta prevzema sedem žensk, kar je največ doslej.

Cerar je po podpisu koalicijskega sporazuma z vodjema DeSUS in SD, Karlom Erjavcem in Dejanom Židanom, izpostavil, da želijo predvsem pripeljati državo iz krize, stabilizirati politični prostor in spodbuditi gospodarske tokove. Prizadevale si bodo za konsolidacijo javnih financ, poskrbeti si želijo tudi za normalno socialno okolje.

Med glavnimi izzivi nove vlade ostaja zdravstvena reforma in boj z lobiji ter korupcijo v zdravstvu, hitro pa bo treba zavihati rokave tudi pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja o obvladovanju plačne mase v prihodnjem letu.

Komentarjev 14
  • mima-šiš 21:00 18.september 2014.

    Jani Moderndorfer, tip ki ima končano srednjo šolo opoarja magistro prava s cum laude na spodrsljaje? Ko sem bil še policist sem imel mesečno po 240 ur. Niso mi plačevali nadur, po 12 urah službe so mi pisali pripravljenost na ...prikaži večna delovnem mestuker sem javni uslužbenec, iz službe pa nisem smel it. Pač eno tistih delovnih mest kjer ne gre drugače kot pa da dellaš lahko tudi 24 ur v enmu kosu. Vse kar sem si vedno žele je le, da mi plačajo to kar delam, ne milijone, pač pa oddelane ure. Pa so rekli žal ne moremo, si javni uslužbenec.

  • Žvižgač 20:51 18.september 2014.

    Sam bi vsekakor čestital k izvolitvi in zaželel uspešno delo novi Vladi, saj menim, da slabše kot so bile zadnje tri vlade je skoraj nemogoče izvoliti. Osebno verjamem v integriteto predsednika vade in njegovo neoporečnost v vseh pogledih, kljub raznim ...prikaži več namigovanjem o njegovih povezavah s preteklimi vplivneži. Menim, da ima poštene namene vladati pravično in delati v dobro države v okviru danih možnosti.Vsekakor ne pričakujem, da se bo kmalu cedilo med in mleko, ampak s svojimi odločitvami smo na minulih volitvah odločali državljani, žal napačno in upati moramo, gremo v pravo smer.

  • Tupamaros 17:25 18.september 2014.

    Problem ni orkester ampak dirigent.