Slovenija
36 ogledov

Dars lahko unovči garancijo

vizjak bobo Žurnal24 main
Poizvajalci še niso dobili svojih plačil. Poslanec SDS Andrej Vizjak je na današnji novinarski konferenci spregovoril o poplačilu terjatev podizvajalcev pri gradnji slovenskih avtocest za že opravljena dela.

Izpostavil je, da poslanska skupina "podpira in zahteva čimprejšnje poplačilo podizvajalcev, ki so gradili slovenske avtoceste in druge državne investicije". Vizjak je pozval Vlado RS, "da pristopi k reševanju problematike in prepreči prijavo nepravilnosti institucijam EU, ki jo napovedujejo podizvajalci".

Ta problem je po njegovem mnenju mogoče rešiti na podlagi strokovne skupine, ki bi preučila vsak primer posebej in ki jo predlagajo podizvajalci.

Dars lahko unovči bančno garancijo

Spomnil je na argument uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars), ki jo vodi Mateja Duhovnik, da teh del ne morejo poplačati dvakrat, saj da so jih že plačali glavnemu izvajalcu, in da tudi ne morejo unovčiti bančne garancije.

Dars namreč lahko po Vizjakovem mnenju unovči bančno garancijo tako, da gre denar neposredno k podizvajalcem. Hkrati pa je spomnil, da je vlada Janeza Janše sprejela zakonske ureditve, ki omogočajo neposredno poplačilo podizvajalcem v primeru, da glavni izvajalec ne želi plačati.

Dars kljub prizadevanjem komisije za nadzor javnih financ, ki jo vodi Vizjak, in DZ ne stori tega, kar bi bilo po Vizjakovem mnenju zakonito – da poplača podizvajalce. "Gre za izjemno brezbrižnost in nezakonito delovanje uprave in drugih organov Darsa, ki se skriva za argumentom, češ da ni nujno, da je poplačilo edino, kar jim preostane za storiti."

Naj vas spomnimo

Podizvajalci se že več mesecev borijo, da bi jim poplačali dela pri gradnji avtocest. Za svoja plačila se bojujejo na več načinov. Pri tem pa so dobili podporo s strani finančnega ministrstva, ki je Darsu naložil unovčenje bančne garancije za njihovo poplačilo, in komisije za nadzor javnih financ.

Osmega aprila so se sestali tudi s premierjem Borutom Pahorjem in se dogovorili, da Dars reši njihov problem v 60 dneh, vendar se ni zgodilo nič. Dars so k poplačilu pozvali tudi poslanci, ki so od družbe zahtevali, naj podizvajalce poplača do 8. junija. Tudi to se ni zgodilo. Zdaj grozijo, da bodo na nepravilnosti opozorili Bruselj.

Komentarjev 7
  • gec 22:33 29.september 2011.

    še tiča mu daj...

  • gec 22:32 29.september 2011.

    jebite se

  • gec 21:58 29.september 2011.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si

Sorodne novice