Slovenija
24 ogledov

Davčne blagajne za vse obvezne že oktobra

Tisti, ki poslujejo z gotovino, bodo blagajne lahko prevarali samo tako, da ne b Žurnal24 main
Ministrstvo za finance je pohitelo pri pripravi zakona in načrtuje, da bodo davčne blagajne obvezne že od 1. oktobra naprej. Tudi kupci pa morajo v skladu z zakonom račune prevzeti.

Po slabem mesecu dni od kar je vlada pritrdila uvedbi davčnih blagajn je ministrstvo za finance danes v javno obravnavo posredovalo osnutek zakona, ki pa naj bi začel veljati že 1. oktobra. 

Čez dobre pol leta bodo tako vsi, ki sprejemajo plačila v gotovini - tudi fizične osebe - morali uporabljati davčne blagajne, ki shranjujejo podatke o računih pri finančni upravi v realnem času. Blagajne bodo prek spleta povezane z informacijskim sistemom finančne uprave, ki bo beležil podatke o računih. Informacijski sistem Furs pa bo preveril poslane podatke še pred izdajo in nato poslal blagajni posebno enkratno identifikacijsko številko računa, ki se izpiše na računu. Postopek traja manj kot 2 sekundi. S takšnim postopkom Furs pred izdajo verificira izdani račun.

Če ni interneta?

V primeru, da se podjetja in fizične osebe nahajajo na območju, na katerem ni možno vzpostaviti elektronske povezave za izmenjavo podatkov z davčnim organom, lahko izdajajo račune z uporabo elektronske naprave ali vezane knjige, dokler ni mogoča vzpostavitev povezave. Nezmožnost internetne povezave pa lahko zavezanci sicer dokažejo s potrdilom agencije za komunikacijska omrežja in storitve, ki velja eno leto.

Država si obeta dodatnih 100 milijonov

Po oceni finančne uprave bo blagajne v Sloveniji potrebovalo okoli 80.000 davčnih zavezancev. Strošek njihove vključitve v davčne blagajne pa naj bi znašal od 0 do okoli 300 evrov.

Država si od uvedbe novih davčnih blagajn na letni ravni obeta od 50 do 100 milijonov več pobranega davka na dodano vrednost. Za vzpostavitev sistema pa naj bi potrebovali okoli dva milijona evrov.

Obvezno morate vzeti račun

Tudi kupec mora v skladu z novelo prevzeti račun in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora ter ga na zahtevo predložiti pooblaščeni osebi davčnega ali tržnega organa. Torej ob naročilu kave morate tako račun vzeti in ga odnesti iz lokala, saj vas po njem lahko pobara inšpektor. Kazni, če ne boste imeli računa pri sebi, sicer ni.
Komentarjev 24
  • Zalka Bitenc 19:55 05.marec 2015.

    lepo prosim ob vseh izhodih iz lokalov namestite koše za odpadke,oz.listke,ne mislim nositi tega domov.Hvala!

  • kapibara 11:03 05.marec 2015.

    Ni se povečal promet, ampak povečal se je plačilo davka iz istih gostiln

  • mokmelk 10:58 05.marec 2015.

    Tole bo v roku 2-h let padlo pred Ustavnim sodiščem, ker vzpostavlja obvezo imeti internet, če si na območju, kjer je dosegljiv (tako se bere iz članka). Sicer samo ta del, ampak vseeno. Še ena nepremišljena cvetka...