Slovenija
140 ogledov

"Delilniki toplote ne varčujejo z energijo, še manj z denarjem"

Delilnik toplote Luka Pongrac
V naslednjih dneh bodo stanovalci večstanovanjskih stavb prejeli položnice na katerih bodo stroški za ogrevanje prvič izračunani po novem pravilniku. Marsikoga bo najbrž znesek, ki ga bo moral plačati, negativno presenetil.

Država se je namreč odločila "kaznovati" stanovalce, ki z ogrevanjem pretirano varčujejo ali stanovanja sploh ne ogrevajo.

Po uvedbi delilnikov stroškov ogrevanja se je znesek na položnici za nekaj več kot tretjino stanovalcev znižal, pri petini pa zvišal, kaže raziskava o energetski učinkovitosti Slovenije.

Država se je zdaj odločila, da bodo morali tisti, ki porabijo manj kot 40 odstotkov povprečja stanovanjskega bloka, porabo plačevati po kvadraturi, tudi če imajo na radiatorjih nameščene merilnike toplote.

Če bo lastnikov, ki stanovanj ne ogrevajo (dovolj) več kot pol, se bodo stroški za vse delili po površini.

"Silijo me v ogrevanje, čeprav me v stanovanju ni"

"V stanovanju sem le ob delavnikih ponoči, ob vikendih me ni. Zdaj me država sili, da ga ves čas ogrevam. Je to spodbujanje varčevanja?" se sprašuje eden od naših bralcev.

Na ministrstvu za infrastrukturo odločitev utemeljujejo z analizo, ki je pokazala, "da so življenjske razmere še primerne za bivanje na ravni 40 odstotkov povprečne porabe toplote (pri manjši porabi bi bilo stanovanje preveč hladno, da bi lahko v njem bivali). Če stanovanje za ogrevanje porabi manj kot 40 odstotkov povprečja, se stanovanje greje na račun toplote iz drugih delov. Torej delitev stroškov ogrevanja glede na merilnike ni pravična."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

A stroka odločitvam politike oporeka. "Delilniki ne varčujejo z energijo, še manj z denarjem.Magična meja 40 odstotkov, ki jo infrastrukturno ministrstvo utemeljuje je administrativno določena, njihova analiza pa je vprašljiva. Taka pojasnila nas vodijo v družbo brez ogrevanja in brez kakovosti bivanja," poudarja energetski svetovalec Matjaž Valenčič.

Stanovalci lahko denimo zmanjšajo porabo energije tudi z menjavo oken in podobnimi ukrepi. "Na ta način se lahko bivanjske pogoje v stanovanju zagotovi z manj kot 40 odstotki porabljene energije," je odločen Valenčič.

Večje pravičnost z novim sistemom ne bo

Večje pravičnosti pri delitvi stroškov ne bo, pričakujemo pa pravilnejšo rabo stanovanj, še pravi stroka. Stanovalci bodo začeli minimalno ogrevati stanovanja. Kako pa bodo vedeli, da ogrevajo nad ali pod mejo 40 odstotkov?

radiator sušenje vlaga | Avtor: Shutterstock Shutterstock

"Tega ne morejo vedeti. Zato trdimo, da je meja določena administrativno in ne strokovno," trdi Valenčič, ki benti tudi zato, ker naj bi politika strokovnjake iz novega pravilnika povsem izključila.

"Vse parametre za delitev stroškov zdaj določa izvajalec delitve, ki je pravna ali fizična oseba ter ima primerno programsko in strojno opremo. To je tako kot bi namesto pri zobozdravniku zobe popravljali pri tistih, ki imajo programsko in strojno opremo za vzdrževanje zobozdravstvene opreme."

Uvedba obračuna po delitvi je po njegovem mnenju nesmiselna v stavbah, ki niso izolirane in ki imajo stara okna. Evropske direktive pričakujejo tak ukrep v novih ali obnovljenih stavbah, kjer so tehnični pogoji primerni in kjer je ukrep cenovno sorazmeren prihrankom. Pri nas je ukrep delitve obvezen v vseh stavbah, tudi tam, kjer ni tehničnih pogojev in ni cenovno upravičen.

Zato se že pojavljajo namigi, da naj bi pristojne službe pravilnik znova popravile. Ali so se novih popravkov že lotili nam na ministrstvu niso želeli niti potrditi niti zanikati.

Primorska 03.12.10, ogrevanje, radiator, stroski ogrevanja, toplota, foto: shutt | Avtor: Shutterstock Shutterstock

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 60
  • galoper 16:26 15.december 2015.

    Z ogrevanjem varčujejo tisti, ki se grejejo od spodnjih, zgornjih in stranskih sosedov ter ljudje, ki pazijo na izdatke, tudi, če jih zebe.

  • kapibara 07:56 14.december 2015.

    In potem jamrajo, da jim strokovnjaki uhajajo v tujino... ta dobri mogoče res..!! ta zmuzneti, pa doma ostajajo , pa še v ta pravi stranki.. in imajo izobrazbo napisano na papirju, pametiv glavi pa ne..

  • GUZMANIJO 06:51 14.december 2015.

    V PRISPEVKU 10.12.2015 OB 23:30 POP TV 24UR ZVEČER V SOOČENJU JE POVSEM RAZUMLJIVO POJASNJENO, DA SO ''kaznovani'' TISTI, KI VARČUJEJO, DA PRAVILNIK NI USKLAJEN Z DIREKTIVO 2012/27EU. NA PRILOŽENIH 2 LINKIH JE CELOTEN PRISPEVEKhttp://www.24ur.com/bin/video.php?media_id=61708709&section;_id=2&article;_id=4065553http://www.zurnal24.si/delilniki-toplote-ne-varcujejo-z-energijo-se-manj-z-denarjem-clanek-261338