Svet
24 ogledov

Denarna kazen za nošenje burke

Dekleta pustijo svojo tradicionalno opravo v garderobi, sledi razuzdana zabava. Žurnal24 main
Eden izmed švicarskih kantonov je sprejel zakon, ki za nošenje burke na javnih mestih predvideva denarno kazen. Zakon velja tudi za tujce.

Parlament najbolj južnega švicarskega kantona Ticino je zakon o prepovedi nošenje burke sprejel ta teden. Okrog dve tretjini meščanov kantona, katerega uradni jezik je italijanščina, je prepoved podprl nareferendumu leta 2013, sprejeli so jo na zasedanju parlamenta.

Lokalni politiki so želeli prepoved razširiti tudi na druge oblike prekrivanja obraza, vendar je na koncu obveljal zakon, ki se nanaša le na muslimanska oblačila. Zakon predvideva denarno kazen v višini od 100 pa vse do 10 tisoč frankov, kar znaša dobrih devet tisoč evrov.

Na zasedanju parlamenta kantona so sprejeli tudi povečane varnostne ukrepe, med drugim tudi začasno preverjanje prisotnosti kovin ob vstopu v mestno stavbo, navajajo agencije.

Kot je znano, za prepoved muslimanskih pokrival za ženske, se pri nas zavzema SDS; poslanska skupina stranke je v državni zbor vložila dva predloga sprememb zakona, po katerem predlagajo prepoved nošenja muslimanskih pokrival za ženske (nikaba in burke) na javnih mestih in zaostritev pogojev za pridobitev azila. Podrobnosti predloga na tej povezavi.

Komentarjev 10
  • dimnikar 14:30 26.november 2015.

    Ja, samo se ne enforsira oz. se smatra, da so določeni izvzeti na podlagi vere.

  • dimnikar 14:30 26.november 2015.

    Tako je prav.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 12:11 26.november 2015.

    Švica ima jajca.Tukaj nas jebejo zaradi enega prta,tam pa ženske kamenjajo.Takih barbarskih navad v Europi ne rabimo.