Šport
90 ogledov

Hajnškova varovanka zablestela

Sara Kolak EPA
Na mitingu diamantne lige v Lozani je bilo doseženih pet najboljših izidov sezone.

Hrvatica Sara Kolak je na atletski diamantni ligi v Lozani v metu kopja z 68,43 m postavila izid sezone na svetu, kar je uspelo tudi Južnoafričanu Waydeju van Niekerku na 400 m (43,62), v teku na miljo Etiopijki Genzebi Dibabi (4:16,05) in njenemu rojaku Muktarju Edrisu na 5000 m (12:55,23) ter Rusinji Mariji Lasickene v skoku v višino (2,06 m).

Svetovni rekorder Wayde van Niekerk je zelo vroč; v Velenju je prejšnji mesec tekel osebni rekord na 100 m (9,94), kmalu nato ga je popravil še na 200 m (19,84), prejšnji teden v Ostravi pa je tekel še svetovni rekord na 300 m (30,81). Tokrat je dosegel svoj tretji izid v teku na stadionski krog (43,62), hitrejši je bil le, ko je lani s svetovnim rekordom postal olimpijski prvak in predlani, ko je v Pekingu osvojil svetovni naslov.

"Nisem imel kaj posebnega v mislih, hotel sem le dobro teči in sem zato zadovoljen, ker mi je uspelo. To je prineslo tudi dober izid. Pravijo, da je 400 m moja najboljša disciplina, sam pa imam do nje toplo - hladen odnos. Toda vedno grem na start s pozitivnim nabojem in to me žene naprej," je dejal van Niekerk, ki ga je nedavno veliki Usain Bolt označil za svojega naslednika.

Kolakova zrušila hrvaški rekord

Olimpijska prvakinja Sara Kolak in varovanka slovenskega trenerja Andreja Hajnška je dosegla nov hrvaški rekord z 68,43 m in za dva metra in 25 cm izboljšala svoj prejšnji najboljši izid, ki ga je dosegla za zmago na OI v Riu de Janieru ter obenem postavila tudi najboljši izid na svetu v zadnjih štirih letih.

Najboljši met je imela v zadnji, šesti seriji, kot tudi že na OI. S tem je prehitela svetovno rekorderko Čehinjo Barboro Špotakovo (67,40 m), tretja je bila Avstralka Kathryn Mitchell (66,12 m).

Dibaba tik za svetovnim rekordom

Genzebe Dibaba je v samostojnem teku skušala izboljšati celo svetovni rekord, ki ga je zgrešila le za tri sekunde in pol (4:16,05).

Triindvajsetletni Muktar Edris je izboljšal prejšnji izid sezone na 5000 metrov (12:55,58), ki ga je imel v lasti štirikratni britanski olimpijski prvak Mo Farah. Izkazal pa se je tudi rojak Edrisa, šele 17-letni mladinec Selemon Barega, ki je krepko izboljšal osebni rekord in le za 35 stotink zgrešil odmevno zmago.

Na 100 m je bil najhitrejši Američan Justin Gatlin, olimpijskim podprvak iz Ria ter zlat na OI v Atenah leta 2004, ki je tekel 9,96, pod 10 sekundami pa sta se spustila tudi Ben Youssef Meite iz Slonokoščene obale (9,98) in Južnoafričan Akani Simbine (9,99).

Evropska prvakinja Srbkinja Ivana Španović se je z zmago po poškodbi vrnila in že na prvi tekmi v sezoni na prostem v skoku v daljino prišla do 6,79 m. Olimpijska in svetova prvakinja Tianna Bartoletta iz ZDA je bila tretja (6,65 m), to mesto pa je znova razočaran zabeležil v skoku s palico Francoz Renaud Lavillenie (5,87 m); slavil je Američan Sam Kendricks (5,93).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.