Avto
17 ogledov

Divine DS je bistvo nove avtomobilske znamke

Divine DS
1/19
DS
DS se je po pol milijona prodanih primerkov v svetu ločil od Citroëna in na globalnem trgu nastopil kot samostojna tržna znamka. Pri DS so v ta namen predstavili koncept divine DS, ki predstavlja DNK znamke.

Kompaktna štirivratna limuzina v dolžino meri 4,21 metra in v širino 1,98 metra. Položaj sedenja je nizek, saj v višino meri le 1,35 metra, mogočno obliko in karizmo podkrepijo 20-palčna kolesa s kraki platišč, ki niso povezani s središčem kolesa.

Oblike, materiali, linije

Kovinsko sivo barvo karoserije so obogatili z grafičnimi elementi, vklesanimi v krom. Prednji del je širok in močen ter nosi okrasno masko, poimenovano DS wings, ki sta jo prva nosila DS 5LS in DS 6.

V središču rešetke okrasne maske je izpostavljen emblem DS. Oblikovalci so se na prednji okrasni maski poigrali z različnimi barvnimi odtenki kroma na elementih v obliki diamantov različnih velikosti. Oblika prednjih luči je črpala navdih pri DS 3. Tudi tu je uporabljen princip neodvisnih modulov LED, izdelanih tako, da spominjajo na diamante v skrinjicah.

Divine DS | Avtor: DS DS


Stranske linije so ostre in dodatno poudarjene s kromom. Poseben element zunanjosti je na poseben način obdelana streha. Divine DS ima edinstven strop na svetu, ki je obdelan tako, da spominja na luske plazilcev. Motiv lusk sega vse do zadnjega dela in prekriva zadnje steklo, najdemo pa ga tudi na vzvratnih ogledalih.

Velik ekran in stikala na dotik

Divine DS | Avtor: DS DS
V notranjosti prevladujejo gladke in tekoče linije. Voznikov kokpit je obdan z razgibanim reliefom. Na sovoznikovi strani konzolo in armaturno ploščo prekriva enodelna prevleka, ki je zvita in povezana z oblogo vrat, kar je povezano s svetom mode. Sredinska konzola spominja na hrbtenico. Na njej so nameščena posebna klecna stikala, dekorirana s po meri brušenimi kamni, na sredini pa je digitalna ura z obrobo iz kamna. Pravokotno oblikovan volan je narejen v obliki skulpture, z njim pa so želeli oblikovalci poudariti vozniško doživetje.

V notranjosti prevladujejo digitalni elementi. Upravljalna stikala so zbrana na 10,4-palčnem zaslonu na dotik visoke ločljivosti. Večfunkcijski zaslon je nameščen na stropni konzoli, zato da je armaturna plošča manj zasedena, in nadomešča notranje vzvratno ogledalo, saj zagotavlja vzvratno preglednost.

Korak naprej v personalizaciji

Sedeži so grafična reinterpretacija izdelave v vzorcu paščka zapestne ure. Izdelani so iz anilinskega polnega zrnastega usnja. Posebnost je tudi to, da vozilo nima zadnjega stekla.

Koncept hipertipizacije je nadgradnja personalizacije vozil, saj kupcem ponuja izbor notranjih oblog na ravni visoke mode z dragocenimi materiali, ki jih v avtomobilski industriji le redko uporabljajo. Armaturno ploščo in obloge vrat je mogoče zamenjati v 15 minutah. Na voljo so tri različne kombinacije notranjosti.

Divine DS | Avtor: DS DS
DS se je povezal z uveljavljenimi modnimi blagovnimi znamkami, kot sta podjetje Swarovski, katerega kristali krasijo luči koncepta, v notranjosti pa so posuti po oblogah vrat in armaturni plošči. Sodelujejo tudi z znamko Maison Lesage, najboljšim francoskim izdelovalcem vezenin. Vezenina v konceptu poudarja uporabljene materiale in poveličuje logotip DS.

Zmogljiv turbobencinski motor

Koncept ima vgrajen 1,6 THP agregat s turbopolnilnikom in neposrednim vbrizgavanjem bencina. Največjo moč 199 kilovatov razvije pri 6.000 vrt/ min, največji navor 330 Nm pa pri 1.900 vrt/min in je na voljo vse do 5.500 vrt/min. Motor izpolnjuje zahteve standarda Euro6 in v zrak izpusti 145 g CO2/km.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.