Slovenija
20 ogledov

Divji tango na političnem parketu

Karel Erjavec s telefonom Boštjan Tacol
Kar se tiče politike, je pred nami pester teden. DeSUS bo v petek po napovedih odšel iz koalicije, SD pa naj bi vložil interpelacijo zoper ministra Žiga Turka. Še vedno se išče morebitni mandatar.

Pretekli teden je sicer zaznamovalo predvsem dogovarjanje o podpori Miru Cerarju kot kandidatu za mandatarja, kar pa je Cerar po sestanku s poslansko skupino PS zavrnil. Cerarju se zdi ideja o projektni vladi dobra, "posebej za prehodno obdobje, ki je zelo težavno". Toda ocenil je, da za projektno vlado trenutno ni dovolj široke podpore. Cerarju so podporo namreč napovedali v PS, DL in DeSUS, v SD se še niso dokončno izrekli, v SLS pa so se odločili, da bodo delovali v opoziciji.

Brez rešitve politične zagate

Glede rešitve politične krize ni bilo bistvenega premika niti na sestanku predstavnikov parlamentarnih strank pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Dogovorili so se sicer, da se bodo zavzeli za pravočasno ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe k EU, da si bodo prizadevali za uskladitev in sprejem sprememb referendumske ureditve ter da se bodo zavzeli za sprejem reforme trga dela.

Odstopijo v petek

Stranka DeSUS se je na seji sveta 5. februarja dokončno odločila oditi iz koalicije. Ministra in državna sekretarja stranke bodo odstopno izjavo dali v petek. Vodstvu stranke pa je svet dal tudi polna pooblastila za sodelovanje pri oblikovanju konstruktivne nezaupnice vladi ter oblikovanju rešitev izhoda iz politične krize.

V petek pa bodo v skladu s sklepom sveta stranke odstopne izjave dali predsednik DeSUS in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, minister za zdravje Tomaž Gantar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janez Ujčič in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl.

Še podpisi drugih strank

Predsednik SD Igor Lukšič pa je za začetek tedna napovedal vložitev interpelacije zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka. Po Lukšičevih besedah so se za interpelacijo odločili, ker pod Turkovim ministrovanjem prihaja do razgrajevanja javnega šolstva, razgrajevanja pogojev za delo na področju visokega šolstva, razgrajevanja športa in zanemarjanja kulture. Še pred vložitvijo interpelacije bodo v SD zanjo skušali dobiti tudi podpise drugih strank, ki bodo lahko interpelacijo dopolnile še s svojimi očitki ministru.

Komentarjev 2
  • korisnik_5299 18:28 17.februar 2013.

    Oni se ne sovražijo, -izmi jim služijo za to, da se mi sovražimo! Deli in vladaj!

  • Tupamaros 15:07 17.februar 2013.

    Že od druge svetovne vojne nismo normalna republika Samostojna ali v federaciji Dokler vladajo v deželi "izmi" ne bo napredka. Problem je v tem, da so stranke in poslanci v DZ med seboj sovražniki namesto, da bi bili tekmeci. Naj ...prikaži več tekmujejo kdo bo boljši!PS: Če je to mogoče zaradi znamenite slovenske fovšije.Tupamaros