Slovenija
21 ogledov

DNSChanger naj bi prizadel "okoli tisoč" sistemov

računalnik Žurnal24 main
Trojanec DNSChanger oziroma izklop DNS strežnikov s strani FBI je po grobih ocenah Si-Certa v Sloveniji prizadel okoli tisoč sistemov.

"Za zadnji teden imamo podatke o 2.444 slovenskih IP naslovih, ki so kazali znake okužbe. Zadnji dan delovanja DNS strežnikov pod nadzorom FBI pa je bilo zabeleženih le še 513 takih IP naslovov," so nam na naše poizvedovanje odgovorili iz Si-Certa, centra za posredovanje pri internetnih incidentih.

"Groba ocena bi lahko bila, da je izklop DNS strežnikov prizadel približno tisoč sistemov v Sloveniji, kar je dosti manj od števila vseh slovenskih IP naslovov, ki smo jih zabeležili od novembra 2011 do zdaj (cca. 76 tisoč)," pa ocenjujo pri Si-certu.

Tudi drugod po svetu brez večjih težav

To pripisujejo dejstvu, da so podatke o okuženih sistemih posredovali ponudnikom, ki so naprej obvestili svoje uporabnike. Glede težav zaradi trojanca DNSChanger se je na njih včeraj sicer obrnila le ena uporabnica spleta.

"Sicer pa kolikor opažamo, tudi druge sorodne organizacije po svetu niso zaznale kakšnih večjih težav zaradi izklopa strežnikov," so nam še sporočili. Zanimalo nas je tudi, če so zabeležili kakšen primer, ko bi pri nas zaradi trojanca prišlo do škode tudi pri pravnih osebah. Kot pravijo, o takšni škodi niso bili obveščeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.