Slovenija
17 ogledov

Sprejeli "maksimalen" kompromis

Inšpektorji za delo so letos odkrili 310 primerov zaposlovanja na črno. Največ k Žurnal24 main
Tako sindiakti kot delodajalci s predlaganimi rešitvami niso najbolj zadovoljni.

Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS) se je uspelo uskladiti o osnutku zakona o delu na črno, seznanil pa se je tudi z osnutkom zakona o inšpekciji dela. Ne sindikati ne delodajalci z rešitvami niso najzadovoljnejši. Delodajalci pogrešajo rigoroznejšo opredelitev medsosedske pomoči, drugi pa večjo vključenost socialnih partnerjev v inšpekcijski nadzor. 

Kot je povedal izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko, so predlagane rešitve ta trenutek "maksimalen kompromis".

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) bi si želeli, da bi se v zakonu jasno povedalo, kaj pomeni medsosedska pomoč oziroma ali se nanaša na neposredno sosedstvo ali na "zadnjo hišo v vasi".

"Treba se je zavedati, da iz naslova teh oblik dela prihaja kar precej poškodb in da je bolj ali manj v teh primerih plačnik nadomestila za bolniško odsotnost delodajalec," je že pred sejo pojasnila izvršna direktorica za socialni dialog pri GZS Tatjana Čerin.
 

Zorko je takšne pomisleke zavrnil. Kot je poudaril, je tudi v Nemčiji v zakonodaji zapisano le, da je medsosedska pomoč dovoljena. Treba je izhajati iz "specifik držav in življenjske situacije", "nekatere stvari pa bo prinesla tudi praksa", je menil.

V sindikatih so po njegovih besedah bolj nezadovoljni z osnutkom zakona o inšpekciji dela. Prepričani so namreč, da bi lahko zakon prinesel veliko več, zlasti če bi se v postopke preprečevanja zlorab delovne zakonodaje, kolektivnih pogodb in predpisov v večji meri vključili socialni partnerji.

Na mizi tudi proračun

Socialni partnerji razpravo nadaljujejo s predlaganim zakonom o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, ki vsebuje ukrepe za zmanjšanje javne porabe. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.