Avto
755 ogledov

Dražje ne gre: Toliko stane prevoz ameriškega predsednika

Limuzina ameriškega predsednika EPA
Ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi varnosti na vsakem koraku spremljajo številni varnostniki, policija, tudi vojska. Sistem transporta je zato razvit do same podrobnosti. To pa tudi veliko stane. Znano je, koliko.

Predsednik ZDA na daljših potovanjih uporablja posebno predelano letalo znano kot air force one. Gre za boeing 747, obstajata pa dva primerka. Cena ura letenja s takim letalom, ki je pravzaprav "leteča trdnjava", je 194 tisoč evrov.

Če je letališče od doma oddaljeno dvajset ali več kilometrov, morajo predsednika do cilja prepeljali v helikopterju. Na uporabo ima nekaj vrst helikopterjev, v eskadrilji pa je 35 letečih plovil. Ena ura leta v Marin One, odvisno od tipa helikopterja, stane okoli 2.000 evrov, istočasno zaradi varnostnih razlogov leti nekaj helikopterjev.

Letni strošek 330 milijonov evrov

Za prevoz po cesti predsednik uporablja neprebojno limuzino znamke Cadillac, ki ji pravijo kar zver. Limuzino spremljajo številna spremljajoča vozila in vsaj 100 varnostnikov, zato je, ko je na poti predsednik, to najbolj zaščiten asfaltirani del poti na svetu. Temu primerna je tudi cena.

Ko se predsednik pelje od Bele hiše do zgradbe Združenih narodov (ZN), minuta prevoza stane skoraj 2.500 evrov. Zato ne gre čuditi, da je letni strošek transporta ameriškega predsednika okoli 330 milijonov evrov.

Komentarjev 5
  • Boris Odreitz 23:56 22.februar 2017.

    da ji jebem mater prasica četniđška a zdaj bo prišla tulit sem in se razkazovat tale plastična in silikonska kantta za smeti

  • kapibara 14:25 21.februar 2017.

    Pa izlet v Sarajevo za 90.000 evrov, za polža "lazar-ja"

  • Pepe007 11:49 21.februar 2017.

    Ali je bil prevoz Baracka Obame kaj cenejši?