Šport
60 ogledov

Druga smrtna žrtev na dirki

Clipper Round the World Race EPA
Na jadralni preizkušnji Clipper Round the World, kjer amaterske posadke na enakih jadrnicah pljujejo okoli sveta, je življenje izgubila 40-letna Sarah Young.

Londončanko Sarah Young je v Tihem oceanu val odnesel z jadrnice IchorCoa, vzrok smrti še ni uradno potrjen, umrla je zaradi utopitve ali podhladitve. To je druga smrt v 20-letni zgodovini te jadralne preizkušnje, a tudi druga v nekaj mesecih. Še več, gre za drugo smrt na isti jadrnici. Septembra je ob udarcu v glavo umrl član iste posadke Andrew Ashman.

Tokratni incident se je zgodil v deveti od 14 etap, ki jadralce iz kitajskega Qingdaa vodi v ameriški Seattle. Youngova se je nahajala v kokpitu jadrnice, ko jo je zbill val. Naslednji val jo je odnesel pod zaščitno ograjo. Reševanje je otežil veter, ki je pihal tudi s hitrostjo 40 vozlov, njeno telo so iz vode izvlekli več kot uro kasneje.

"V imenu vseh pri Clipper Ventures lahko zatrdim, da smo izjemno užaloščeni ob tem dogodku. Sarah je bila zelo popularna člana družine Clipper Race, dobro je poznala naše jadrnice, saj je znami jadrala od poletja. Varnost posadk je bila vedno naša prioriteta, incident bomo takoj preučili in popolnoma sodelovali s pristojnimi preiskovalci," je dejal ustanovitelj preizkušnje Sir Robin Knox-Johnston.

Youngova, ki je v Londonu imela svoje podjetje, je že prej sodelovala v različnih športnih avanturah. Sodelovala je pri gorski ekspediciji v Nepalu, pretekla je maraton, bila pa je tudi usposobljena potapljačica.

Na preizkušnji, ki poteka vsaki dve leti, nastopajo amaterski jadralci, ki plačajo za dvoboje z enakimi jadrnicami, tokrat na jadrnicah Clipper 70. Kar 40 odstotkov udeležencev pred potjo okoli sveta ni še nikoli jadralo. V izvedbi 2015/16 tekmuje več kot 700 članov posadk, preizkušnja se je začela lani agusta, končala pa naj bi se konec julija letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.