Slovenija
64 ogledov

Družinski zakonik danes ne bi padel

Protest Saša Despot
Mobilizacija volilcev, ki so proti izenačitvi pravic istospolnih parov, bi morala biti ob morebitnem referendumu veliko močnejša, kot je bila pri družinskem zakoniku.

V obeh političnih strankah, SDS in NSi, ki sta glasovali proti noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerih, se še niso izrekli, ali bodo in na kak način, podprli referendum, ki ga napoveduje iniciativa Za otroke gre!.

Pred štirimi leti, po sprejetju Družinskega zakonika, je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok s podporo SDS, SLS, SNS in NSi že dan po srejetju zakonika začela zbirati podpise za pobudo za razpis referenduma. S 279 937 glasovi proti so marca 2012 družinski zakonik na referendumu zavrnili.

Družinski zakonik danes ne bi padel

280 tisoč glasov za zavrnitev novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje pravice istospolnih parov s pari različnih sporov, ne bi bilo dovolj. Zaradi spremembe ustave mora proti na referendumu glasovati večina tistih, ki pridejo na volišče in petina vseh volilnih upravičencev. Proti uveljavitvi novele bi tako moralo glasovati 340 tisoč volilcev.

Določiti morajo referendumsko vprašanje

Koalicija Za otroke gre! mora, tako veleva zakon, do naslednjega torka sestaviti referendumsko vprašanje ter pobudo za zbiranje podpisov o referendumu podpro z 2500 podpisi predati predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu. Ta nato določi rok v katerem se zbirajo podpisi violilcev za podporo zahtevi za referendum. Zbrati morajo 40 tisoč podpisov volilcev. 

Ustavno sodišče bi moralo referendum zavrniti!

"Po mojem mnenju bi ustavno sodišče moralo zavrniti referendum o noveli, ki je bila včeraj sprejeta v državnem zboru. Gre za človekovo pravico glede enakosti, ki ne ogroža ustavne pravice po varstvu mladih in otrok," meni ustavni pravnik Lojze Ude, ki pa hkrati pravi, da ne more z gotovostjo trditi, da bo ustavno sodišče, če bo odločalo o dopustnosti referenduma, ki ga napoveduje iniciativa Za otroke gre! dejansko tako tudi odločilo.

Kot je znano, je ustavno sodišče presojo glede izvedbe referenduma o družinskem zakoniku leta 2011 zavrglo. S petimi glasovi proti štirim so zavrnili argument državnega zbora, da bi z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve družinskega zakonika na referendumu nastale protiustavne posledice.  Pomisleki poslancev, da bi referendumska kampanja lahko spodbudila razpihovanje nestrpnosti na podlagi spolne usmerjenosti, pa niso bili predmet presoje.

Komentarjev 5
  • dragec 07:34 05.marec 2015.

    kako je desnica zaskrbljena zaskrbljena za otroke. Sami se masovno ločujejo, vzgojo njihovih otrok bodo prevzeli pederi in lezbijke

  • pulse 15:15 04.marec 2015.

    Mislim, da imamo o posvojitvah otrok pravico glasovati vsi, ne glede na naso spolno usmerjenost...

  • umetnik123 15:08 04.marec 2015.

    Primc je doživljal v mladosti hude travme, ki so mu očitno pustle posledice !!! Če hoče referendum, naj najprej preskrbi denar, potem pa opleta neumnosti !!!!!