Slovenija
20 ogledov

V krizi manj prosijo za pomoč

tznaslovnica 22.11.2007 Nasilje nad zenskami, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Nasilje nad ženskami. Prisotno v vsaki peti družini, vsaka sedma ženska posiljena.

"Gospodarska kriza je številne ženske pripeljala v tak položaj, da ne iščejo pomoči, temveč ostajajo v nasilnih odnosih. To je zelo značilno za ženske, ki so ekonomsko odvisne od nasilneža," ob začetku mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami pravi Dalida Horvat, strokovna vodja programa SOS telefon.


V zadnjih letih je število klicev na SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja upadlo.

Največ nasilja v družini

Leta 2004 je bilo povprečno 18 klicev na SOS telefon na dan. Po letu 2008, ko je na dan klicalo povprečno 15 ljudi, pa je število začelo še upadati. Lani je SOS telefon na dan poklicalo šest ljudi. Najpogosteje kličejo odrasle ženske, ki so žrtve duševnega, čustvenega in drugega nasilja znotraj širše družine, pogosta sta tudi ekonomsko nasilje in nasilje na delovnem mestu.

Žrtve tudi starejše ženske

"Ženskam je vedno težje tvegati, da bi poiskale pomoč, saj ne vedo, kaj se bo potem zgodilo z njimi. V varni hiši so lahko eno leto, potem pa lahko pristanejo tudi na cesti," opozarja Horvatova. Po podatkih nevladnih organizacij je nasilje prisotno v vsaki peti slovenski družini, posiljena pa je vsaka sedma ženska. Vse več je tudi prijav nasilja nad starejšimi in invalidnimi ženskami. "Največkrat se izkaže, da so ravno ljudje, ki bi morali skrbeti za starejše in invalidne, povzročitelji nasilja," dodaja Horvatova.

V Sloveniji delujejo trije krizni centri za ženske in otroke žrtve nasilja, ki so odprti vse dni v tednu, 24 ur na dan. Bivanje v eni od varnih hiš – deluje jih 15 – na mesec stane 68 evrov, 90 za bivanje z enim otrokom in 102 evra za bivanje z dvema otrokoma. Ženskam v hudi finančni stiski plačilo bivanja urejajo v okviru njihovih finančnih zmožnosti.

Komentarjev 5
  • Trovlak 15:58 25.november 2013.

    spečale z barabini. Končalo se je pa na nasilen način, kakopak drugače. Pamet v glavo, ženske.

  • Trovlak 15:57 25.november 2013.

    So kje tudi javne raziskave in dostopni podatki koliko moških je s strani žensk vsakodnevno psihično in verbalno maltretiranih? Bi rekel, da vsak 3. vsaj koliko poznam svoje sosede in kolege. Dandanašnje ženske so moške sposobne totalno sprovocirati, ker se ...prikaži več vtikajo kjer jim ni mesto in iz muhe naredijo slona. Kot drugo pa imamo vsesplošen trend, da bi ženske rade imele kakor je popularno reči - sponzorja, ki naj ne bi bil njen partner, ker je ona preveč dobra zanj, ampak samo prijatelj, ki ji bo financiral pregrešno drage nakupe in s svojimi prihodki skrbel, da njej ne bo potrebno delati, pa ji bo nudil svoj vozni park in streho nad glavo. Tako se pa takšne fuflje naserjejo, da se spečajo s tipi s sumljivo preteklostjo in nečedno sedanjostjo. Potem pa naj nikar ne jokajo, ko tip za katerega ptički na veji čivkajo, da je kriminalec, dvigne roko nad njo. Poznam precej primerov, da so ženske, ker so si poželele avantur in bolj divjega življenja, pustile urejene može in družine ter se spe

  • glejnoglej 09:08 25.november 2013.

    Točno to. Imamo neko Žensko svetovalnico, pa neko Društvo za nenasilno komunikacijo. A kdo preverja, kaj te ženske v resnici počnejo, glede na to, da se financirajo iz proračuna? Z načinom dela kažejo, da jim ni jasno, kaj je nasilje ...prikaži veče in kaj ni. Vprašajte policaje.